A Nyugat-dunántúli régió kistérségeinek fejlettsége

Kulbert Zsófia; Egyed Krisztián: A Nyugat-dunántúli régió kistérségeinek fejlettsége. In: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban. pp. 288-302. (2012)

[thumbnail of erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_288-302.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_288-302.pdf

Letöltés (897kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A sajátos, észak-déli irányú kiterjedésű Nyugat-dunántúli régió területe egyedülálló módon négy országgal, Szlovákiával, Ausztriával, Szlovéniával és Horvátországgal is határos. A régió hazánk nyugati közlekedési kapuja; a legjelentősebb közúti, vasúti és vízi áramlási tengelyek itt lépnek be az országba. Mindezeknek köszönhetően hazánk egyik legfejlettebb tervezési-statisztikai régiója, amely azonban nem egységes; a 25 kistérséget megvizsgálva jelentős belső egyenlőtlenségek tapasztalhatók. Kezdeti hipotézisünknek megfelelően, az elemzés következtében beigazolódott, hogy a kistérségek mindegyikére nem mondható el, hogy adataik országos viszonylatban a legkedvezőbbek. A mutatók többsége esetében kimutatható földrajzi koncentráció, illetve tipizálhatók a fejlett és fejletlen kistérségek. A régión belül Győr-Moson-Sopron megye kistérségei a legfejlettebbek, Zala megye kistérségei pedig a legkedvezőtlenebb helyzetűek. Egyértelműen megállapítható továbbá az is, hogy a mutatók közül a gazdasági fejlettség jelentős befolyással bír a további mutatók értékeire.

Mű típusa: Könyv része
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban
Dátum: 2012
ISBN: 978-963-306-117-6
Oldalak: pp. 288-302
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/57381/
Kulcsszavak: Vidékfejlesztés - Magyarország - regionális, Nyugat-Dunántúl
Megjegyzések: Bibliogr.: 302. p. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. máj. 21. 10:16
Utolsó módosítás: 2020. ápr. 02. 10:13
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57565
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet