A vállalati környezettudatosság és a verseny összefüggései

Ván Hajnalka: A vállalati környezettudatosság és a verseny összefüggései. In: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban. pp. 561-575. (2012)

[thumbnail of erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_561-575.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
erzelmek_es_indulatok_a_gazdasagban_561-575.pdf

Letöltés (241kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Napjaink egyik legtöbbet használt fogalmává vált a versenyképesség, mely alapvetően meghatározza a versenyben való helytállást és sikerességet. A fokozott versenyhelyzetben a vállalatok sok esetben a környezeti tényezőket figyelmen kívül hagyják, azért, hogy minél nagyobb versenyelőnyre tegyenek szert, ami egy másik igen fontos tényezőt von maga után, a környezetvédelmet és a vele együtt járó egyre erőteljesebb környezetvédelmi szabályok bevezetését. A környezetvédelmi intézkedések bevezetésének a versenyképességre gyakorolt hatását tekintve két nézet áll egymással szemben. Tanulmányom célja az említett két elmélet összevetése a szakirodalmi háttér alátámasztásával. A két elmélet alapvetően abban különbözik, hogy a neoklasszikus nézet szerint a környezetvédelemi intézkedések bevezetése a vállalatoknál plusz költségeket jelentenek és csökkentik a vállalati versenyképességet. Ezen a téren változást Porter újszerű nézetei hoztak, mely szerint a környezetvédelmi intézkedések bevezetése innovációra ösztönzi a vállalatokat, mely növeli a vállalatok versenyképességét. A vállalati versenyképességet meghatározó determinánsokat Porter egy piramis modellbe rendezi amely alapján elemzés alá veszem a versenyképességet meghatározó tényezők környezeti vonatkozásait. Az elemzés célja, hogy bemutassam a versenyképességet meghatározó tényezőknek vannak környezeti hatásai, melyet figyelembe kell venni az egyes versenyképességet meghatározó modellek kialakításánál. Véleményem szerint a vállalatoknak hosszú távú gondolkodásra van szüksége ahhoz, hogy a környezetvédelmi intézkedések bevezetésében a fejlődési lehetőséget felleljék, valamint egy célirányos, és határozott felülről jövő intézkedés kell a környezetvédelmi szabályozás megfelelő szinten történő végrehajtásához. Egy további elemzés tárgya lehet az, hogy a modelleknél ezen tényező milyen fontossági súllyal szerepel.

Mű típusa: Könyv része
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Érzelmek és indulatok a gazdaságban : a gazdasági szereplők viselkedésének sajátosságai a döntésekben és folyamatokban
Dátum: 2012
ISBN: 978-963-306-117-6
Oldalak: pp. 561-575
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/57381/
Kulcsszavak: Vezetés - vállalati, Versenyképesség, Környezetvédelem, Innováció
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 573-575. ; összefoglalás magyar nyelven
Feltöltés dátuma: 2019. máj. 21. 12:05
Utolsó módosítás: 2020. ápr. 02. 10:13
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/57581
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet