Isolation and characterization of ethylenethiourea-degrading bacteria from soil

Vágvölgyi Csaba; Manczinger László; Sugár D.; Sajben Enikő; Palágyi A.; Krisch Judit; Živančev Jelena; Škrbić Biljana: Isolation and characterization of ethylenethiourea-degrading bacteria from soil. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 325-328. (2011)

[thumbnail of agrarszemle_2011_001_suppl_325-328.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_325-328.pdf

Letöltés (92kB)

Absztrakt (kivonat)

Ethylenethiourea (ETU), the spontaneous degradation product of the widely used fungicide mancozeb is more stable in the environment than its parent molecule and has a carcinogenic effect. The accelerated degradation of ETU by soil microbes would be highly desirable. In our study, ETU-degrading bacterial communities from distinct soil and water samples were isolated using ETU as nitrogen source. The isolated strains from these communities were not able to use ETU as sole carbon source but were able to use ETU as sole source of nitrogen. A new colorimetric method was developed and optimized to measure the ETU consumption from the culture media. This method is based on the fact that 2,6-dichloroquinonechloroimide give with ETU a pinkish-yellow product. The best ETU-degrading strains proved to be Bacillus subtilis and Pseudomonas fluorescens based on molecular level identification using sequences of their 16S ribosomal RNA genes. More than 40 Bacillus and more than 60 Pseudomonas strains deposited in our bacterium collection were screened for ETU transforming ability and about 10 % of the investigated strains were able to degrade 100 mg/l ETU within 10 days. However, the growth of all strains was totally inhibited at the ETU concentration of 1000 mg/l.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Poster presentation
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Agrár- és vidékfejlesztési szemle
Dátum: 2011
Kötet: 6
Szám: 1
ISSN: 1788-5345
Oldalak: pp. 325-328
Nyelv: angol
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/
Kulcsszavak: Mikrobiológia, Talajkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 328. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.06. Biológiai tudományok
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 30. 10:50
Utolsó módosítás: 2022. jún. 30. 10:50
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76127
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet