Effect of high hydrostatic pressure at 400 MPa on quality attributes of liquid egg products

Tóth Adrienn; Németh Csaba; Juhász Réka; Zeke Ildikó; Bertold Salamon; Bényi Dóra; Friedrich László: Effect of high hydrostatic pressure at 400 MPa on quality attributes of liquid egg products. In: Review on agriculture and rural development, (5) 1-2. pp. 148-152. (2016)

[thumbnail of review_2016_001_002_148-152.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
review_2016_001_002_148-152.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Samples prepared from liquid egg yolk (LEY), liquid egg white (LEW) and liquid whole egg (LWE) were processed by high hydrostatic pressure (HHP) using different holding times (60, 180, 300, 420 and 600 s). The aim of our experiment was to examine how different holding times influences technofunctional attributes of liquid egg products. The color of samples changed after 60 s HHP treatment, but visible changes were evaluated just after 180­ 300 s. The pH of samples was stable, there were no significant changes caused by HHP (one-way ANOVA, a=0,05). The apparent viscosity was measured by a rotational viscometer as a function of shear rate. The shearthinning behavior of LEY and pseudopastic behavior of LEW and LWE were fitted well into HerschelBulkley model (with a satisfying correlation of R2 > 0.96). For the selected shearing rate, viscosity was measured in relation to shearing time. Thixotropic behavior of samples was increased by longer holding time of HHP treatments.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Review on agriculture and rural development
Dátum: 2016
Kötet: 5
Szám: 1-2
ISSN: 2063-4803
Oldalak: pp. 148-152
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged Faculty of Agriculture
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/46875/
Kulcsszavak: Tojástermelés, Tojás - élelmiszer-higiénia
Megjegyzések: Bibliogr.: 152. p. ; ill.
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2017. júl. 11. 12:20
Utolsó módosítás: 2024. ápr. 12. 14:06
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/48056
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet