Antal Tamás: Effect of different drying techniques on the drying time and energy of blueberry. In: Analecta technica Szegedinensia, (15) 1. pp. 23-30. (2021)
Előnézet |
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2021_001_023-030.pdf Letöltés (450kB) | Előnézet |
Absztrakt (kivonat)
Blueberries (Vaccinium corymbosum L.) were dried combining vacuum, infrared, hot-air and freeze drying technologies. In this paper, examined the drying time and energy consumption of dewatering methods. The rehydration as a physical property were evaluated in dried blueberries. Combination of vacuum dried and freeze dried blueberries had higher rehydration ratio, followed by the single freeze drying, combination of hot-air drying and freeze drying, and infrared-freeze drying methods. The performance evaluation indicated that combination drying of blueberries at twostage infrared-freeze drying with 60°C and 15 min pre-drying reduced the drying time by 53.4%, besides consuming less energy (52.9%) compared to single freeze drying. Based on the results, primarily vacuum pre-drying, infrared predrying and freeze finish-drying may be the economical and optimal solution for dehydrating blueberries.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Analecta technica Szegedinensia |
| Dátum: | 2021 |
| Kötet: | 15 |
| Szám: | 1 |
| ISSN: | 2064-7964 |
| Oldalak: | pp. 23-30 |
| Nyelv: | angol |
| Kiadás helye: | Szeged |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/73166/ |
| Kulcsszavak: | Szárítás - élelmiszeripar, Gyümölcstartósítás, Élelmiszer szárítás, Tartósítás - élelmiszer |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 29-30. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák |
| Feltöltés dátuma: | 2021. aug. 12. 11:41 |
| Utolsó módosítás: | 2023. júl. 13. 10:40 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73169 |
![]() |
Tétel nézet |

