Effect of different drying techniques on the drying time and energy of blueberry

Antal Tamás: Effect of different drying techniques on the drying time and energy of blueberry. In: Analecta technica Szegedinensia, (15) 1. pp. 23-30. (2021)

[thumbnail of engineering_2021_001_023-030.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
engineering_2021_001_023-030.pdf

Letöltés (450kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Blueberries (Vaccinium corymbosum L.) were dried combining vacuum, infrared, hot-air and freeze drying technologies. In this paper, examined the drying time and energy consumption of dewatering methods. The rehydration as a physical property were evaluated in dried blueberries. Combination of vacuum dried and freeze dried blueberries had higher rehydration ratio, followed by the single freeze drying, combination of hot-air drying and freeze drying, and infrared-freeze drying methods. The performance evaluation indicated that combination drying of blueberries at twostage infrared-freeze drying with 60°C and 15 min pre-drying reduced the drying time by 53.4%, besides consuming less energy (52.9%) compared to single freeze drying. Based on the results, primarily vacuum pre-drying, infrared predrying and freeze finish-drying may be the economical and optimal solution for dehydrating blueberries.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Analecta technica Szegedinensia
Dátum: 2021
Kötet: 15
Szám: 1
ISSN: 2064-7964
Oldalak: pp. 23-30
Nyelv: angol
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/73166/
Kulcsszavak: Szárítás - élelmiszeripar, Gyümölcstartósítás, Élelmiszer szárítás, Tartósítás - élelmiszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 29-30. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2021. aug. 12. 11:41
Utolsó módosítás: 2023. júl. 13. 10:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/73169
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet