Separation of valuable endogenous components from carrot peel by microwave extraction

Kőszegi Kornélia; Bánvölgyi Szilvia; Tóth Vivien; Stefanovits-Bányai Éva: Separation of valuable endogenous components from carrot peel by microwave extraction.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2021_177-180.pdf] Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2021_177-180.pdf

Letöltés (445kB)

Absztrakt (kivonat)

With the rapid development of food technology, the amount of by-products generated is proportionally increasing as well. If not reused, by-products can pose a serious problem to our environment. In addition to managing and reusing such by-products, they may be valorised by extraction of valuable endogenous components using a less sophisticated, plain but modern technology such as microwave-assisted extraction. This new technique has been gaining popularity in recent years because compared to conventional methods, microwave-assisted extraction is characterised by shorter extraction times and lower solvent requirements. This preliminary experiment aimed to demonstrate that with the right operating parameters and solvent ratio, this method can be used for the efficient extraction of valuable endogenous components from carrot peels. To quantify the endogenous components, polyphenol content (TPC), antioxidant capacity (FRAP) and carotenoid content were investigated. The findings of this study showed that the optimal valuable substance extraction was obtained at 1:10 peelsolvent ratio at 100 W microwave power for fresh carrot peels, and 1:20 peel-solvent ratio at 800 W microwave power for dried carrot peels.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2021
Kötet: 27
ISBN: 978-963-306-835-9
Oldalak: pp. 177-180
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: International Symposium on Analytical and Environmental Problems (27.) (2021) (Szeged)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/75798/
Kulcsszavak: Analitikai kémia - élelmiszeripar, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 180. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2022. máj. 31. 08:36
Utolsó módosítás: 2022. aug. 08. 15:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/75958
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet