Assessment of food safety by young people

Marosi Tibor; Gál Adrienn: Assessment of food safety by young people. In: Agrár- és vidékfejlesztési szemle, (6) 1. pp. 201-207. (2011)

[thumbnail of agrarszemle_2011_001_suppl_201-207.pdf] Cikk, tanulmány, mű
agrarszemle_2011_001_suppl_201-207.pdf

Letöltés (76kB)

Absztrakt (kivonat)

The significance of food safety is indisputable. Every process that endangers heath protection must be taken seriously. In this work an attempt has been made to understand familiarity with food safety of young adults. Answers have been searched how they are informed about food safety issues. Deceitful information or ignorance can easily cause distrust and sometimes panic between the consumers. Young adults are very active and conscious parts of the consumer society; furthermore they are flexible and open-minded which can be beneficially used in the future. With the applied questionnaire the demographic characteristics, food consumption behaviors, food safety beliefs, and exact knowledge in this area were assessed. Young adults (aged between 19 and 28) who participated were male and female in almost equal rate, the married status was in 1/3 rate, and 80% lived in cities. One of the most positive issues is that many of them are aware of the importance of food safety, and perceived the changes in comparison with the last years. They trusted in Hungarian food products, but unfortunately the connection with the traditional home products is not tight enough. Sadly the young consumers are not aware of their rights in the field of food safety, they are usually uncertain during shopping or consumption. On one hand the lack of direct communication from the market on the other the proper inquiry of them about food safety, young adults have insufficient and incomplete information.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Rovatcím: Food sciences and food safety
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Agrár- és vidékfejlesztési szemle
Dátum: 2011
Kötet: 6
Szám: 1
ISSN: 1788-5345
Oldalak: pp. 201-207
Nyelv: angol
Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: Traditions, innovation, sustainability (2011) (Hódmezővásárhely)
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/76074/
Kulcsszavak: Élelmiszergazdaság - minőségszabályozás, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: 207. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
04. Mezőgazdaság-tudományok
04. Mezőgazdaság-tudományok > 04.05. Egyéb mezőgazdaság-tudományok
Feltöltés dátuma: 2022. jún. 29. 15:40
Utolsó módosítás: 2022. jún. 29. 15:40
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/76107
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet