Szalóki-Dorkó Lilla; Hering Melitta; Máté Mónika: Utilization of fruits pomace in muesli products.
Előnézet |
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2022_338-342.pdf Letöltés (720kB) | Előnézet |
Absztrakt (kivonat)
Utilization of different fruit by-product was investigated during muesli products development. Sour cherry, cherry and black currant and apple pomace (4 g) was added to the samples besides the other used muesli ingredients such as oat, oil seeds, dried raisin, honey, coconut oil. In this study total polyphenol, total antioxidant (FRAP) content was measured of the mueslis with spectrophotometric methods, furthermore sensory analysis was done to evaluate the consumer acceptance. During our work four muesli products were created using different recipes. Muesli 3 showed the highest total polyphenol (2723.3 mg GAE mg/100 g) and FRAP (10.43 µg/100g) values due to high amount of fruit pomace. The muesli 4 contained the lowest concentration of bioactive compounds. As regard the overall impression of sensory analysis that provides information about the whole acceptance, sample 3 get the highest value (95%). Sample 4 was the next with 85% of overall impression and sample 1 was the third with 73% while the sample 2 was the last in the ranking. Fruit pomace has a great potential due the high bioactive compounds and appropriate sensory properties in aspect from muesli production.
Mű típusa: | Konferencia vagy workshop anyag |
---|---|
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems |
Dátum: | 2022 |
Kötet: | 28 |
ISBN: | 978-963-306-904-2 |
Oldalak: | pp. 338-342 |
Nyelv: | angol |
Kiadás helye: | Szeged |
Konferencia neve: | 28th International Symposium on Analytical and Environmental Problems |
Konferencia típusa: | Konferencia |
Helyszin: | Szeged |
Dátum: | 2022. november 14-15. |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/78308/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszeripari technológia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 342. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák |
Feltöltés dátuma: | 2023. már. 23. 14:22 |
Utolsó módosítás: | 2023. már. 23. 14:22 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/78557 |
Tétel nézet |