Evaluation of extraction methods of Galicjanka chokeberry pomace on the anthocyanins and antioxidant capacity

Kavela Efaishe; Máté Mónika; Szalóki-Dorkó Lilla: Evaluation of extraction methods of Galicjanka chokeberry pomace on the anthocyanins and antioxidant capacity.

[thumbnail of proceedings_of_isaep_2024_251-255.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
proceedings_of_isaep_2024_251-255.pdf

Letöltés (258kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Chokeberry pomace is an abundant source of anthocyanins. Anthocyanins are important phenols, which give berries the red, purple, and dark colour. The anthocyanins found in the chokeberry pomace have the potential to be used in the food industry as a natural food additive, however, the effectiveness will depend on the level of anthocyanins in the extract. This study evaluated the level of anthocyanins and antioxidant capacity found in samples extracted from Galicjanka Polish variety chokeberry pomace, extracted with 50% ethanol + 1% citric acid and 50% glycerol +1% citric acid, at 50 and 60 °C for 60 and 120 minutes. The results indicated a significantly higher (P< 0.05) level of anthocyanins with 50% ethanol + 1% citric acid (ranged from 1546 ±5 4 mg/100g to 1680 ± 36 mg/100g DW) than 50% glycerol 1% citric acid (ranged from 1355 ±73 mg/100g DW to 1456 ± 48 mg/100g DW) at all extraction conditions, with the highest level yielded at 50 °C at 120 minutes. The 50% ethanol +1 citric acid has also yielded the highest antioxidant capacity with both DPPH and TEAC, at 60 °C for 120 minutes. This study reveals that 50% ethanol +1% citric acid, 50-60 °C, and 120 minutes serve as a potent solvent, incubation temperature, and duration respectively, for obtaining extracts containing a high level of anthocyanins, antioxidant capacity, and good colour intensity.

Mű típusa: Konferencia vagy workshop anyag
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Proceedings of the International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Dátum: 2024
Kötet: 30
ISBN: 978-963-688-009-5
Oldalak: pp. 251-255
Nyelv: angol
Kiadó: University of Szeged
Kiadás helye: Szeged
Konferencia neve: 30th International Symposium on Analytical and Environmental Problems
Konferencia típusa: Konferencia
Helyszin: Szeged
Dátum: 2024. október 7-8.
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/85607/
Kulcsszavak: Biokémia, Élelmiszerkémia, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 255. p. ; ill. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 01. Természettudományok
01. Természettudományok > 01.04. Kémiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
Feltöltés dátuma: 2024. nov. 25. 10:54
Utolsó módosítás: 2024. nov. 25. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/85728
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet