Black Bulgaria and the black Bulgars

Polgár Szabolcs: Black Bulgaria and the black Bulgars. In: A Kárpát-medence, a magyarság és Bizánc = The Carpathian basin, the Hungarians and Byzantium, (11). pp. 199-214. (2014)

[thumbnail of opuscula_byzantina_011_199-214.pdf]
Előnézet
Cikk, tanulmány, mű
opuscula_byzantina_011_199-214.pdf

Letöltés (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Fekete Bulgária és a fekete bulgárok a 10. század közepén jelentek meg a De administrando imperioban és 940-es években kötött bizánci-rusz szerződésben. A tanulmányban három kérdésre kerestem választ: 1. Fekete Bulgária földrajzi elhelyezkedése; 2. A fekete bulgárok eredete; 3. a fekete bulgárok és a honfoglaló magyarok lehetséges kapcsolata. A DAI és a PVL alapján Fekete Bulgária a Dnyeper és a Kubáni alföld közötti területen volt. A terület a 7. század második harmadától kezdve politikai-hatalmi szempontból egységes volt, a 7. század elejétől körülbelül 670-ig Kuvrat, utána pedig a 890-es évek közepéig a kazárok uralma alatt volt. A 10. század kezdetétől viszont a Don és a Dnyeper közötti részt a besenyők foglalták el, a Dontól keletre továbbra is kazár fennhatóság volt. A fekete bulgárok lakóhelye az említett források tanúsága és a hatalmi változások figyelembevételével a 10. század közepén inkább már csak az Azov-Kubányvidék lehetett. ' A népnév 'fekete' jelzője valószínűleg nem a bizánciaktól származik, hanem a stqppéről, a kazárok nevezhették így a legyőzött és alattvalóikká lett bulgárokat. A Dnyeper és a Don közötti steppén és erdős steppén a 6-7. században a kutrigurok laktak. Kuvrat birodalmának felbomlása után a kutrigurokról (kotragok) nincsenek híradások. A 9. században az egykori kutrigur területen az ungr(t) < onogur népnév tűnik fel. Ez a népnév a magyar szinonimája lett, de hogy mikor, miért és hogyan történt ez, arról nincsenek biztos forrásaink. A magyarokról az első híradás a 9. század utolsó harmadából származik. Az ungr(i) (onogur) népnév megjelenése a Dontól nyugatra a 9. században etnikai változásra is utalhat, lehetséges, hogy az onogurok egy csoportja a Kubány-vidékről ide települt át. A besenyők uralma alá került területen az ungrok eltűntek a forrásokból és bulgárokról sincs híradás. A lakosság egy része helyben maradt, de egy csoport esetleg a magyarokhoz csatlakozott (ezek a csatlakozók nem azonosak a kavarokkal, de később talán a kavar törzsekhez tartoztak).

Mű típusa: Könyv része
Egyéb cím: Fekete Bulgária és a fekete bulgárok
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: A Kárpát-medence, a magyarság és Bizánc = The Carpathian basin, the Hungarians and Byzantium
Dátum: 2014
Kötet: 11
ISBN: 978-963-306-298-2
Oldalak: pp. 199-214
Sorozat neve: Acta Universitatis Szegediensis : Opuscula Byzantina
Nyelv: angol
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/71499/
Kulcsszavak: Bulgária története - középkor
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 209-214. és a lábjegyzetekben ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 06. Bölcsészettudományok
06. Bölcsészettudományok > 06.01. Történettudomány és régészet
Feltöltés dátuma: 2021. jan. 22. 10:46
Utolsó módosítás: 2021. szep. 23. 09:01
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/71524
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet