Az egészségügyi konzultációk során értelmi sérült pácienseknek nyújtott könnyen érthető információ felhasználásának empirikus vizsgálata

Chinn Deborah: Az egészségügyi konzultációk során értelmi sérült pácienseknek nyújtott könnyen érthető információ felhasználásának empirikus vizsgálata. In: Válogatás a könnyen érthető nyelv nemzetközi szakirodalmából, (1). pp. 166-200. (2021)

[thumbnail of konnyen_ertheto_nyelv_001_166-200.pdf] Cikk, tanulmány, mű
konnyen_ertheto_nyelv_001_166-200.pdf

Letöltés (904kB)

Absztrakt (kivonat)

A könnyen érthető egészségügyi információ elősegítheti az értelmi sérült emberek egészségügyi ellátását. Jelen tanulmány azt vizsgálja, hogyan alkalmazzák az orvosok a könnyen érthető és olvasható egészségügyi információkat, és hogyan fogadják azt a páciensek. Módszer: Videofelvételen rögzítésre került, amint 32 értelmi sérült páciens olyan alapellátásban dolgozó klinikusnál vesz részt állapotfelmérésen, akik előzőleg hozzáférést kaptak számos könnyen érthető és olvasható egészségügyi információs anyaghoz, valamint ahogy kilenc értelmi sérült személy olyan ápolóval beszélget egészségügyi kérdésekről, akik kifejezetten értelmi sérült személyekkel végzendő munkára szakosodtak. A felvételeket beszélgetéselemzésnek vetettük alá. Eredmények: A könnyen érthető egészségügyi információk az egészségügyi alapellátásban lezajlott egészségügyi állapotfelmérések során csupán 7 (22%) esetben jelentek meg (bár ekkor sem mindig osztották meg azokat a páciensekkel). A könnyen érthető egészségügyi információkat olyan helyzetekben alkalmazták, amelyekben a klinikusok kéretlen egészségügyi tanácsokat fogalmaztak meg, melyek a páciensek fokozott ellenállásával találkoztak annak ellenére, hogy ezekben benne rejlett a közös döntéshozatal lehetősége. Következtetések: A könnyen érthető egészségügyi információk segíthetik a páciensek számára a megértést és a döntést, de figyelmet kell fordítani ezen anyagok alkalmazását kísérő interakciókra is.

Mű típusa: Könyv része
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Válogatás a könnyen érthető nyelv nemzetközi szakirodalmából
Dátum: 2021
Kötet: 1
ISBN: 978-615-5946-52-3
Oldalak: pp. 166-200
Sorozat neve: Könnyen érthető nyelv : hozzáférhető információ
Nyelv: magyar
Kiadó: Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/77043/
Kulcsszavak: Fogyatékkal élők, Kommunikáció, Információ - hozzáférhető, Esélyegyenlőség
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 195-200. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 05. Társadalomtudományok
05. Társadalomtudományok > 05.05. Jogtudomány
05. Társadalomtudományok > 05.08. Média és kommunikáció
Feltöltés dátuma: 2022. nov. 15. 10:45
Utolsó módosítás: 2022. nov. 15. 10:54
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/77050
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet