Különböző víz- és élelmiszerminták arzéntartalmának vizsgálati eredményei = Results of the arsenic content analysis of different water and food samples

Szigeti Tamás János: Különböző víz- és élelmiszerminták arzéntartalmának vizsgálati eredményei = Results of the arsenic content analysis of different water and food samples. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 1. pp. 424-442. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_424-442.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_424-442.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Az emberiség fejlődése során az utóbbi néhány száz évben hihetetlen technikai és tudományos fejlődésen ment keresztül. Az iparosítás a kémiai anyagok egyre nagyobb arányú használata soha nem látott fizikai és kémiai terhelést rótt az ember élőhelyére. E terhelés a környezet, s egyben a vízadó környezeti elemek növekvő szennyezését eredményezte, így az emberiség az élelmiszerek fogyasztásával számos olyan vegyület, elem toxikus hatásával kell számolnia, amely az egészségét veszélyeztetheti. Az ipari tevékenység okozta szennyeződéseken felül természetes forrásokból is kerülhet nemkívánatos anyag az élelmiszerláncba. Ilyen az ivóvízzel és a szilárd élelmiszerekkel a szervezetünkbe jutó elem az arzén, amely szervetlen és szerves vegyületekhez kötött formában van jelen környezetünkben. Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy ismerve az arzénnek az ember egészségére gyakorolt káros hatásait, indokoltnak látszik-e az Európai Unió által előírt radikális határérték változtatás, amely az ivóvizek még megengedhető arzéntartalmát 50 pg/L-ről 10 pg/L-re módosította. A WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletága laboratóriumainak mérési eredményei szerint, illetve az áttanulmányozott egyéb adatok tanúsága alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy Magyarországon az ivóvizekben a 2013 év végéig érvényben lévő 50 pg/L maximálisan megengedett határérték mellett nem kellett a magyar populációt érintő, az arzén toxikus hatásának következtében előálló egészségkárosodástól tartani. A rendelkezésemre álló szakirodalmi anyagok között egy frissen megjelent dolgozatra bukkantam, amely részletesen foglalkozik a magyar emberek arzén-terhelésének forrásaival és annak mértékével. A szerzők megállapításai szintén azt a véleményt támasztják alá, ami szerint a hazai arzénterhelés - bár nem elhanyagolható - várhatóan nem fog észlelhető egészségromlást okozni a Magyarország polgárainál. During its development, mankind has experienced incredible technical and scientific development over the last several hundred years. A physical and chemical burden never before seen has been imposed on the living environment of people by industrialization and the ever increasing use of chemicals. This burden resulted in the increasing contamination of the environment, including aquiferous environmental elements, and so mankind has to consider, when consuming food, the toxic effects of many compounds that can harm one’s health. In addition to contamination caused by industrial activities, undesirable substances can enter the food chain from natural sources as well. One of these elements, entering our bodies with drinking water and solid foods, is arsenic which is present in our environment bound in both organic and inorganic compounds. In this paper, the answer is sought to the question whether, knowing the harmful effects of arsenic on people’s health, the radical change in limit value by the European Union which modified the allowable arsenic content of drinking water from 50 pg/L to 10 pg/L seems justified. According to the measurement results of the laboratory of the Food Safety Business Unit of WESSLING Hungary Kft., and also based on all other data studied, it can be stated with high certainty that with the maximum allowed value of 50 pg/L that was in effect for dinking waters in Hungary until the end of 2013, the Hungarian population did not have to be afraid of health damages caused by the toxic effect of arsenic. Among the literature material available to me, I found a recently published paper, dealing in detail with the sources and extent of the arsenic load of Hungarian people. Conclusions of the authors also support the opinion that the domestic arsenic load, although not negligible, is not expected to cause observable health deterioration for the citizens of Hungary.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Vizek és élelmiszerek arzéntartalma = Arsenic in water and foods
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 424-442
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78992/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Arzén, Toxikológia - víz, Ivóvíz szennyeződése - arzén
Megjegyzések: Bibliogr.: 442. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 07:39
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79024
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet