Módszerfejlesztés antibiotikumok meghatározására tejmintákból on-line szilárd fázisú extrakciós UHPLC-MS/MS módszerrel = Method development for the determination of antibiotics in milk samples using an on-line solid phase extraction UHPLC-MS/MS method

Kmellár Béla; Susán Judit: Módszerfejlesztés antibiotikumok meghatározására tejmintákból on-line szilárd fázisú extrakciós UHPLC-MS/MS módszerrel = Method development for the determination of antibiotics in milk samples using an on-line solid phase extraction UHPLC-MS/MS method. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 1. pp. 444-455. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_444-455.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_01_444-455.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A célkitűzésünk az volt, hogy tej mátrixból a szabályozás alatt álló, leggyakoribb antibiotikumok mérésére fejlesszünk egy olyan UHPLC-MS/MS módszert, amellyel az időigényes, szilárd fázisú, extrakciós minta-előkészítés automatizálható, a minta pedig dúsítható. Ez segíti az alacsonyabb kimutatási határok elérését az off-line minta-előkészítéshez képest. A módszerfejlesztés során rutinmódszert fejlesztettünk, ami kiváló teljesítmény-jellemzőivel és kimutatási határ értékeivel bármilyen élelmiszervizsgáló laboratóriumnak a javára válhat, illetve a költséghatékonysága is figyelemre méltó lehet, mivel mind az idő-, mind az eszköz- és vegyszerköltség is csökkenthető általa. Our objective was to develop a UHPLC-MS/MS method for the measurement of the most common antibiotics under regulation in milk, with which the time-consuming solid phase extraction sample preparation can be automated, and the sample can be enriched. This helps to achieve lower limits of detection, compared to offline sample preparation. During method development, a routine method was developed that can be beneficial for any food testing laboratory with its excellent performance characteristics and low limits of detection. Its cost efficiency can also be noteworthy, because both time, equipment and chemical costs can be reduced by it.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Antibiotikumok a tejben = Antibiotics in milk
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 444-455
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Szeged
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78992/
Kulcsszavak: Tej - élelmiszervizsgálat - módszer, Tej - analízis - módszer, Antibiotikum - élelmiszer, Élelmiszerkémia - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 455. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 07:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79025
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet