Általános- és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével = Teaching of chemistry and physics in elementary and high schools with help of food science experiments

Szabó S. András; Izsák Margit; Bozi János: Általános- és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével = Teaching of chemistry and physics in elementary and high schools with help of food science experiments. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 2. pp. 646-656. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_646-656.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_646-656.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A fizika és kémia iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok szívesen veszik, ha a kíséretek anyaga a számukra is jól ismert valamilyen élelmiszer. 10 egyszerű, fizikai, kémiai és érzékszervi jellegű kísérlet kerül leírásra. A vizsgált élelmiszerek: cukor, konyhasó, tojás, tej, vaj, margarin, zsír, citromlé, almaié, ecet, sütőpor, szódabikarbóna. When teaching physics and chemistry in schools, experiments are of primary importance. Students are satisfied if the investigated materials are food samples, well known to them. This paper deals with 10 simple experiments of chemical, physical and sensory type. The following foodstuffs were investigated: sugar, salt, egg, milk, butter, margarine, fat, lemon juice, apple juice, vinegar, baking powder, sodium bicarbonate.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Élelmiszer-vizsgálatok az iskolában = Food analysis in schools
Rovatcím: Oktatás = Education
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 646-656
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78993/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - általános iskola, Élelmiszervizsgálat - középiskola, Kémia tanítása - általános iskola, Fizika tanítása - általános iskola, Kémia tanítása - középiskola, Fizika tanítása - középiskola
Megjegyzések: Bibliogr.: 656. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 12:38
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79041
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet