Szabó S. András and Izsák Margit and Bozi János: Általános- és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével = Teaching of chemistry and physics in elementary and high schools with help of food science experiments. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 2. pp. 646-656. (2015)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_646-656.pdf Download (1MB) |
Abstract
A fizika és kémia iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok szívesen veszik, ha a kíséretek anyaga a számukra is jól ismert valamilyen élelmiszer. 10 egyszerű, fizikai, kémiai és érzékszervi jellegű kísérlet kerül leírásra. A vizsgált élelmiszerek: cukor, konyhasó, tojás, tej, vaj, margarin, zsír, citromlé, almaié, ecet, sütőpor, szódabikarbóna. When teaching physics and chemistry in schools, experiments are of primary importance. Students are satisfied if the investigated materials are food samples, well known to them. This paper deals with 10 simple experiments of chemical, physical and sensory type. The following foodstuffs were investigated: sugar, salt, egg, milk, butter, margarine, fat, lemon juice, apple juice, vinegar, baking powder, sodium bicarbonate.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Élelmiszer-vizsgálatok az iskolában = Food analysis in schools |
Heading title: | Oktatás = Education |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2015 |
Volume: | 61 |
Number: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 646-656 |
Language: | Hungarian, English |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/78993/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - általános iskola, Élelmiszervizsgálat - középiskola, Kémia tanítása - általános iskola, Fizika tanítása - általános iskola, Kémia tanítása - középiskola, Fizika tanítása - középiskola |
Additional Information: | Bibliogr.: 656. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 05. 12:38 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:23 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79041 |
Actions (login required)
View Item |