Általános- és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével = Teaching of chemistry and physics in elementary and high schools with help of food science experiments

Szabó S. András and Izsák Margit and Bozi János: Általános- és középiskolás diákok kémia- és fizikaoktatása élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével = Teaching of chemistry and physics in elementary and high schools with help of food science experiments. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 2. pp. 646-656. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_646-656.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_02_646-656.pdf

Download (1MB)

Abstract

A fizika és kémia iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok szívesen veszik, ha a kíséretek anyaga a számukra is jól ismert valamilyen élelmiszer. 10 egyszerű, fizikai, kémiai és érzékszervi jellegű kísérlet kerül leírásra. A vizsgált élelmiszerek: cukor, konyhasó, tojás, tej, vaj, margarin, zsír, citromlé, almaié, ecet, sütőpor, szódabikarbóna. When teaching physics and chemistry in schools, experiments are of primary importance. Students are satisfied if the investigated materials are food samples, well known to them. This paper deals with 10 simple experiments of chemical, physical and sensory type. The following foodstuffs were investigated: sugar, salt, egg, milk, butter, margarine, fat, lemon juice, apple juice, vinegar, baking powder, sodium bicarbonate.

Item Type: Article
Other title: Élelmiszer-vizsgálatok az iskolában = Food analysis in schools
Heading title: Oktatás = Education
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2015
Volume: 61
Number: 2
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 646-656
Language: Hungarian, English
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78993/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszervizsgálat - általános iskola, Élelmiszervizsgálat - középiskola, Kémia tanítása - általános iskola, Fizika tanítása - általános iskola, Kémia tanítása - középiskola, Fizika tanítása - középiskola
Additional Information: Bibliogr.: 656. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 05. 12:38
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79041

Actions (login required)

View Item View Item