A fogyasztók növényvédőszermaradékokból származó expozíciójának finomítása, 1. rész = Refining customer exposure due to pesticide residues - Part 1.

Zentai Andrea; Kerekes Kata; Szabó J. István J.; Ambrus Árpád: A fogyasztók növényvédőszermaradékokból származó expozíciójának finomítása, 1. rész = Refining customer exposure due to pesticide residues - Part 1. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 3. pp. 680-719. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_03_680-719.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_03_680-719.pdf

Letöltés (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A növényvédő szerek, a fogyasztók egészsége szempontjából biztonságos felhasználási körülményeit az engedélyezésüket megelőzően végzett szerkísérletek eredményei alapján, pontszerű eredményt adó, úgynevezett determinisztikus eljárással ellenőrzik. A növényvédő szerek gyakorlati alkalmazását követően végzett monitoring vizsgálatok eredménye alapján a fogyasztók expozíciója reálisabban és árnyaltabban határozható meg, különösen a fokozatosan gyakorlati alkalmazást nyerő probabilisztikus számítási eljárások alkalmazásával. A kezelt termények fogyasztási adatai mellett, a közepes méretű termények esetén mindkét módszerrel végzett számításhoz szükség van az egyedi tömegeik eloszlására, valamint az azokban és az átlagmintában található szermaradékok viszonyát kifejező variabilitási faktorra. Az utóbbi két paraméterre csak korlátozottan állnak rendelkezésre adatok néhány országból. A probabilisztikus expozícióbecslés metodikájának finomítására meghatároztuk a Magyarországon forgalomba kerülő közel 50 gyümölcs és zöldség egyedi tömegeloszlását és a nemzetközi kutatási programjainkból származó adatokból a növényvédőszer-maradékok variabilitását. Munkánk első részében a determinisztikus és probabilisztikus eljárások alapelveit, valamint a termények egyedi tömegeloszlását és annak jellemző tulajdonságait ismertetjük. The targeted use patterns of pesticides are evaluated, in relation to the safety of consumers based on the results of supervised trials performed before registration, The dietary intake of the relevant resiudes is calculated with the so called deterministic method providing only a point estimate. Customer exposure can be determined more realistically and in a more refined way based on the results of monitoring programmes performed following practical application of the pesticides, especially by using probabilistic calculation procedures gaining ground gradually in practical applications. In addition to consumption data of the crops treated, for crops of medium size, their individual weight distribution and the variability factor expressing the relationship of pesticide residues in the individual units and the average residues in the samples are required for calculations performed by both methods. For the latter two parameters, only limited data are available from a few countries. To refine the methodology of probabilistic exposure assessment, we determined the individual weight distributions of nearly 50 fruits and vegetables available in Hungary, and the variability of pesticide residues in crop units, based on data from our international research programs,. In the first part of our work, basic principles of the deterministic and probabilistic procedures, the individual weight distributions of the crops, and their characteristic properties are described.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Növényvédőszer-kitettség = Pesticide exposure
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 680-719
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78994/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 718-719. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 12:56
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79046
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet