A nikkel esszencialitásának vizsgálata = Investigation of essentiality of nickel

Szabó S. András: A nikkel esszencialitásának vizsgálata = Investigation of essentiality of nickel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 3. pp. 720-726. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_03_720-726.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_03_720-726.pdf

Letöltés (815kB)

Absztrakt (kivonat)

Mivel számos vizsgálat, illetve elemzés utal arra, hogy az esszenciális és a nem létfontosságú mikroelemek egészséges szervezeten belüli koncentráció-eloszlása jelentős eltérést mutat, ez a tény felhasználható az adott mikroelem biológiai szerepének tisztázására. A létfontosságú elemeknél szűk a koncentrációtartomány, az eloszlás normál eloszlású, nem esszenciális elemeknél a tartomány tág, az eloszlás lognormál. A vizsgált retekmintákban mért Ni-tartalom elemzése alapján azt a következtetés lehet levonni, hogy a magasabb rendű növények számára a Ni nem esszenciális. Referencia mikroelemként a Zn szolgált, ez vitán felül létfontosságú elem, s eloszlása szűk koncentrációtartományt, egyértelműen normál eloszlást mutatott. Az élelmiszerek nyomelemtartalmának vizsgálata tehát komolyan segíthet a kérdéses mikroelemek biokémiai szerepének tisztázásában. Az ember számára azonban a nikkel esszenciális mikroelem, a dolgozat néhány élelmiszer Ni-tartalmáról is tájékoztat. Ni-hiány normális, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem fordul elő, a napi igény nikkelből legfeljebb 0,1 mg-ra becsülhető. Because many investigations proved, that the concentration-distribution of essential and non-essential micro elements within the healthy organisms shows significant difference, this fact can be used for clarification of the biological role of the given elements. In case of essential elements the concentration-range is narrow, the distribution is normal, in case of non-essential elements the interval is wide, the distribution is lognormal. Based on the measurements of Ni content of radish samples the conclusion was the following: for higher plants the nickel is not essential. As a reference element Zn was used, which is definitely an essential element, and to the measurements the concentration range was narrow, the distribution normal. So, the trace element investigation of different foodstuffs can really help for determination of biochemical role of micro elements. However for human beings Ni is essential, in the paper information is given about the Ni-content of some foodstuffs, as well. In case of normal, well-balanced nutrition there is no risk of Ni-deficiency, the daily Ni-need is maximum 0.1 mg.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A nikkel esszencialitása = Essentiality of nickel
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 720-726
Nyelv: magyar , angol
Közreműködők:
Közreműködés
Név
illusztrátor
Szigeti Tamás
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78994/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerkémia, Biokémia, Retek
Megjegyzések: Bibliogr.: 726. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 13:06
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79047
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet