A fogyasztók növényvédőszermaradékokból származó expozíciójának finomítása, 2. rész = Refining customer exposure due to pesticide residues - Part 2.

Zentai Andrea; Kerekes Kata; Szabó J. István J.; Ambrus Árpád: A fogyasztók növényvédőszermaradékokból származó expozíciójának finomítása, 2. rész = Refining customer exposure due to pesticide residues - Part 2. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (61) 4. pp. 800-845. (2015)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_04_800-845.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2015_04_800-845.pdf

Letöltés (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Cikkünk első részében a fogyasztói expozíció pontszerű és probabilisztikus becslésének alapelveit ismertettük. Közreadtuk továbbá a szám ítások pontosabb végrehajtásához szükséges egyedi term énytöm egek eloszlási adatait és jellem ző tulajdonságait. Jelen m unkánkban ism ertetjük a „finom ított” probabilisztikus expozícióbecslés szám ításához alkalm azott m atem atikai összefüggéseket, am elyekkel egységesen figyelem ­ be vehető az összetett élelm iszerek nyersanyaghányada, a feldolgozási m űveletek hatása a nyersterm ékben található szerm aradék koncentrációjára, a fogyasztásra kerülő term ényhányadban a szerm aradék koncentrációja, valam int a szerm aradékok eltérő koncentrációja az egyes egyedi term ényekben. A növényvédőszer-m aradékok közel 20000 egyedi term ényben végrehajtott m eghatározása alapján a különböző term énycsoportokra vonatkozó kísérleti adatok felhasználásával a fogyasztói expozíció pontosabban határozható meg, mint a korlátozott szám ú eredm ény alapján illesztett és a valódi eloszlást csak jelentős hibával m egközelítő param etrikus függvényekből véletlen m intavétellel vett értékekkel. A pontosabb becslés elősegítése érdekében közreadjuk az egyedi variabilitási faktorokat és a fő term énycsoportokra jellem ző értékeket. In the first part of our article principles of the point and probabilistic estimation of customer exposure were described. Individual crop weight distribution data and their characteristic properties, necessary for performing more accurate calculations, were also published. In the current work, mathematical relationships used for the calculation of „refined” probabilistic exposure estimation are described, which can uniformly take into consideration the raw material proportions of complex foods, the effect of processing operations on the pesticide residue concentrations in the raw product, the pesticide residue concentration in the portion of produce to be consumed, and also the different pesticide residue concentrations in the individual crops. Based on the determination of pesticide residues in nearly 20000 individual crops, by applying the experimental data obtained in different produce groups, it is possible to determine customer exposure more accurately than using values taken by random sampling from parametric functions fitted on the basis of a limited number of results, which can approximate the real distribution only with substantial error. In order to facilitate more accurate estimation, individual variability factors and values characteristic of the main produce groups are published.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Növényvédőszer-kitettség = Pesticide exposure
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2015
Kötet: 61
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 800-845
Nyelv: magyar , angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78995/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: 815. p. ; ill. ; összefoglalás magyar és angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 14:39
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:23
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79056
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet