Ehető filmbevonatok baromfiipari vörösáru-termékek (virsli) csomagolására

Kurucz Anna; Gyimes Ernő: Ehető filmbevonatok baromfiipari vörösáru-termékek (virsli) csomagolására. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 1. pp. 944-951. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_01_944-951.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_01_944-951.pdf

Letöltés (850kB)

Absztrakt (kivonat)

Magyarországon is kedvelt termék a bélbe töltött, főtt, ízesített húskészítmény, azaz a virsli. A termék burkolatának előállításához nagy mennyiségű cellulóz alapú műbelet használnak, amit a gyártóüzemben vagy a háztartásokban lehámoznak, majd a bél anyaga újrahasznosítás nélkül kerül a hulladékba. Arra alkalmas növényi eredetű bevonat használatával a hulladék mennyisége, így a gyártás költsége is csökkenthető, ezáltal javítható a termék versenyképessége is. A szóba jöhető anyagok közül az alginátok élelmiszeripari alkalmazása igen sokrétű, azonban virslik burkolóanyagként nem ismerik azokat. Közleményünkben egy új, innovatív virsli előállítási technológiát mutatunk be, amelyet az orosházi székhelyű Merian Foods Élelmiszeripai Kft-nél próbáltunk ki. A kísérleti gyártások elvégzése során szerzett tapasztalatok alapján az alginát bevonat alkalmasnak bizonyult baromfiipari vörösáru (virsli) készítésére. Ennélfogva az alginátok az ipari tapasztalatok megszerzése után alternatívát jelenthetnek a ma alkalmazott fehérje vagy cellulóz alapú mesterséges belek előállítására.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Edible film coatings for the packaging of pre-cooked poultry meat products (frankfurters)
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 944-951
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78996/
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Csomagolástechnika - élelmiszeripari, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 950. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 05. 15:54
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79073
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet