Edible film coatings for the packaging of pre-cooked poultry meat products (frankfurters)

Kurucz Anna; Gyimes Ernő: Edible film coatings for the packaging of pre-cooked poultry meat products (frankfurters). In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 1. pp. 952-955. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_01_952-955.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_01_952-955.pdf

Letöltés (174kB)

Absztrakt (kivonat)

Cooked, seasoned meat pulp stuffed into intestines, i.e., frankfurter is also a popular products in Hungary. For the production of the packaging of the product, large amounts of artificial casings are used, which is peeled off in the households or manufacturing plants, and the casing is then thrown into the waste with no recycling. By using a suitable coating of plant origin, the amount of waste, as well as the cost of production can be reduced, therefore, improving the competitiveness of the product. Of the materials that may be relevant, food industrial use of alginates is quite diverse, however, they are not known as frankfurter casings. In this paper, a new and innovative frankfurter production technology is presented, which was tried at Merian Foods Kft., based in Oroshaza. Based on the experience gained during pilot productions, alginate casing proved to be suitable for the preparation of pre-cooked poultry meat products (frankfurter). Therefore, after gaining industrial experience, alginates can present an alternative to the protein- or cellulose-based artificial casings used today.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Ehető filmbevonatok baromfiipari vörösáru-termékek (virsli) csomagolására
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 952-955
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78996/
Kulcsszavak: Élelmiszerbiztonság, Csomagolástechnika - élelmiszeripari, Élelmiszeripari technológia
Megjegyzések: Bibliogr.: 955. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 07:14
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79074
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet