Micro plastics in the environment and the food chain

Bordós Gábor; Reiber Jens: Micro plastics in the environment and the food chain. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 2. pp. 1038-1046. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1038-1046.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1038-1046.pdf

Letöltés (421kB)

Absztrakt (kivonat)

Plastics are used, due to their excellent properties, as materials in a growing number of applications. Recently, the subject of microplastics in the environment and the food chain has been discussed extensively. Several studies show the magnitude of the pollution of microplastics in sewage treatment plants, waters (rivers and lakes), oceans and shore sections, as well as fishes, mussels and invertebrates. Plastics decompose under the influence of various environmental factors. Generally, plastic particles with a size of less than five millimeters are referred to as microplastic particles. This article gives an overview of the term “microplastics”. It describes the definition, occurrences, sources and analytical testing approaches in general, and at WESSLING in particular. Also, additional investigations that are required to develop validated methods for sampling and analysis are discussed, after clarification of the potential risk to various organisms.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Mikroműanyagok a környezetben és a táplálékláncban
Rovatcím: Fókuszban = In Focus
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1038-1046
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78997/
Kulcsszavak: Környezetszennyezés - mikroműanyagok, Környezetszennyezés - műanyagok
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1044-1046. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 08:02
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79081
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet