Kukoricahibridek genetikai-tisztaság vizsgálata MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel: vetőmagok korszerű "származási tesztje"

Simon Zsanett; Lovász Csaba: Kukoricahibridek genetikai-tisztaság vizsgálata MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel: vetőmagok korszerű "származási tesztje". In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 2. pp. 1082-1097. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1082-1097.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_02_1082-1097.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A tömegspektrometria a korszerű műszeres metodikák egyik legsokoldalúbban alkalmazható módszere. A legérzékenyebb analitikai műszerektől kezdve, az űrkutatásban történő alkalmazásán át, az intelligens sebészkésig (iknife), a tudománynak szinte nincs olyan területe, ahol ne tudnánk kiaknázni a módszer nyújtotta előnyöket. Jelen cikkünkben a tömegspektrometria egy új területen való alkalmazását mutatjuk be. Gazdasági szempontból az egyik legfontosabb kultúrnövényünk a kukorica, amiből 5-8 millió tonnát termelünk évente Magyarországon. Ehhez az ipari méretű termeléshez nélkülözhetetlen a kiváló minőségű vetőmag, amelynek előfeltétele a vetőmag szigorú ellenőrzésének rendszerszerű gyakorlata. Ennek szellemében a kétes eredetű vagy gyenge minőségű vetőmagok azonosítása, kiszűrése a termesztők és a vetőmag előállítók fontos feladata. A vetőmagok genetikai-tisztasága a fajtaazonosság legfontosabb minősítési paramétereinek egyike. Kutatásunk célja az volt, hogy kidolgozzunk egy korszerű, hatékony vizsgálati módszert kukorica vetőmagok genetikai-tisztaságának és fajtaazonoságának vizsgálatára, illetve, hogy mérésekkel igazoljuk módszerünk alkalmazhatóságát. Ez az eljárás a MALDI-TOF-MS (Matrix Assisted Laser Desorption Ionisation Time of Flight Mass Spectrometry - mátrixszal segített lézer deszorpciós/ionizációs repülési idő tömegspektrometria) alkalmazásán alapul, amelynek segítségével a kukoricaszemek tartalék fehérjéit tudjuk vizsgálni. A kukoricaszemek extrakcióját követően, a kivonatok tömegspektrumaiban megjelenő, különböző tömegszámú csúcsok (fehérjék) közül kiválaszthatjuk az adott szülőkre jellemző fehérjéket, amelyeket a hibrid vetőmagok vizsgálata során, mint genetikai markereket követünk nyomon. A MALDITOF-MS módszer ellenőrzésére mérési eredményeinket összehasonlítottuk a javasolt referencia módszerrel (izoelektromos fókuszálás - IEF) kapott eredményekkel. Az eddig elvégzett vizsgálatok eredményei biztatóak, igen jó egyezést mutatnak a referencia módszerrel kapott eredményekkel. Módszerünk a gombával fertőzött kukorica vetőmagtételek vizsgálata esetén is egzakt eredményt szolgáltatott, míg a referencia módszerrel az ilyen vetőmagtételek csak korlátozottan vizsgálhatók. A gombafertőzés befolyásolja az izoelektromos fókuszálással történő gélen való futtatást, ami nehezíti, néhány esetben lehetetlenné teszi az eredmények értékelését. A kukorica vetőmagok genetikai tisztaság vizsgálatára kidolgozott MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerünk nemcsak gyorsaságával, érzékenységével és öszszevethető eredményeivel bizonyult megfelelőnek, de a gombafertőzött hibridek vizsgálatát is lehetővé tette.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Genetic purity testing of maize hybrids using a MALDI-TOF mass spectrometric method: Modern 'test of origin' of seeds
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1082-1097
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78997/
Kulcsszavak: Tömegspektrometria, Vetőmag - kukorica - minőség - mérés - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 1097. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 09:01
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79086
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet