Kedveltségtesztek speciális elrendezései, kávéitalok fogyasztói preferenciái

Bálint Ildikó: Kedveltségtesztek speciális elrendezései, kávéitalok fogyasztói preferenciái. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 3. pp. 1140-1151. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1140-1151.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1140-1151.pdf

Download (1MB)

Abstract

Munkámban különböző kávékeverékekből készült kávéitalok példáján mutatom be az érzékszervi vizsgálatokban elterjedt, ugyanakkor a termékfejlesztésben és a kísérlettervezésben is ritkán alkalmazott módszert, a nem teljes körű kiegyenlített blokk (balanced incomplete block, BIB) elrendezést. A termékfejlesztések általános jellemzője, hogy egyszerre sok termékkel (több mint 6 db) kapcsolatban kell nagyszámú fogyasztói bírálatot végrehajtani (célcsoportonként, cellánként* több mint hatvan bírálat), ugyanakkor a szakirodalom részletesen tárgyalja ennek korlátáit. így az érzékszervi kifáradás, túlzott mentális terhelés, a bíráló motivációjának elvesztése jelentősen torzítják a tesztek megbízhatóságát, viszont a megfelelő kísérleti terv kidolgozásával elkerülhetőek ezek a tényezők. A BIB elrendezés egyik legnagyobb előnye, hogy a bírálók az összes mintának csak egy kisebb részét értékelik (legfeljebb hatot), azonban a bírálatok összesítése és elemzése után kapott eredmény jellege teljesen megegyezik azzal az értékkel, amely akkor született volna, ha minden bíráló minden mintát minősített volna. A kávéitalok komplex jellege, valamint gyorsan változó érzékszervi jellemzői miatt egy-egy bíráló mindösszesen 4 mintát minősített a vizsgálatba vont 10 különböző kávéitalból.

Item Type: Article
Other title: Special designs of popularity tests, consumer preferences of coffee beverages ; Kávéitalok érzékszervi tesztje
Heading title: Fókuszban = In Focus
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2016
Volume: 62
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1140-1151
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78998/
Uncontrolled Keywords: Fogyasztói magatartás - kávé - mérés
Additional Information: Bibliogr.: p. 1149-1151. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 06. 09:56
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79094

Actions (login required)

View Item View Item