Izsák Margit; Bozi János; Tiszáné Kósa Eszter Imola; Szabó Gergely Levente; Szabó S. András: Iskolai természettudományos képzés élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 3. pp. 1176-1183. (2016)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1176-1183.pdf Letöltés (987kB) |
Absztrakt (kivonat)
A természettudományos tárgyak iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok pedig nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek számukra is jól ismert anyagokkal zajlanak, amelyek esetünkben élelmiszerek. Cikkünkben tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: mikrohullámú melegítés tömeg- és víztartalom mérése, teaital elszíntelenítése, dzsemes üveg tetejének lecsavarása, keksz és kenyér állagának változása tároláskor, étolaj oldása és kémiai reakciói, margarin termikus instabilitása, tej savfokának meghatározása, tojásfehérje-hidrolízis és fehérje-denaturáció. A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: aszkorbinsav, citrom, citromsav, dzsem, étolaj, gyümölcslé, gyümölcsszörp, hagyományos tea, gyümölcstea, keksz, kenyér, margarin, szódabikarbóna, tej és tojásfehérje. A kísérleteket a Congregatio Jesu szerzetesrend által fenntartott Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskolában terveztük, ahol az oktatási munkában azonos súllyal szerepel a természettudományos, az erkölcsi és a humán műveltség fejlesztése.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Education of natural science in schools with help of experiments of food investigations ; Élelmiszer-vizsgálati kísérletek az iskolában |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2016 |
Kötet: | 62 |
Szám: | 3 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1176-1183 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/78998/ |
Kulcsszavak: | Természettudományos nevelés - középiskola, Élelmiszervizsgálat - középiskola |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 1183. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 06. 10:44 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:20 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79098 |
Tétel nézet |