Iskolai természettudományos képzés élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével

Izsák Margit and Bozi János and Tiszáné Kósa Eszter Imola and Szabó Gergely Levente and Szabó S. András: Iskolai természettudományos képzés élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 3. pp. 1176-1183. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1176-1183.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1176-1183.pdf

Download (987kB)

Abstract

A természettudományos tárgyak iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok pedig nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek számukra is jól ismert anyagokkal zajlanak, amelyek esetünkben élelmiszerek. Cikkünkben tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: mikrohullámú melegítés tömeg- és víztartalom mérése, teaital elszíntelenítése, dzsemes üveg tetejének lecsavarása, keksz és kenyér állagának változása tároláskor, étolaj oldása és kémiai reakciói, margarin termikus instabilitása, tej savfokának meghatározása, tojásfehérje-hidrolízis és fehérje-denaturáció. A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: aszkorbinsav, citrom, citromsav, dzsem, étolaj, gyümölcslé, gyümölcsszörp, hagyományos tea, gyümölcstea, keksz, kenyér, margarin, szódabikarbóna, tej és tojásfehérje. A kísérleteket a Congregatio Jesu szerzetesrend által fenntartott Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskolában terveztük, ahol az oktatási munkában azonos súllyal szerepel a természettudományos, az erkölcsi és a humán műveltség fejlesztése.

Item Type: Article
Other title: Education of natural science in schools with help of experiments of food investigations ; Élelmiszer-vizsgálati kísérletek az iskolában
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2016
Volume: 62
Number: 3
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1176-1183
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78998/
Uncontrolled Keywords: Természettudományos nevelés - középiskola, Élelmiszervizsgálat - középiskola
Additional Information: Bibliogr.: 1183. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 06. 10:44
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79098

Actions (login required)

View Item View Item