Iskolai természettudományos képzés élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével

Izsák Margit; Bozi János; Tiszáné Kósa Eszter Imola; Szabó Gergely Levente; Szabó S. András: Iskolai természettudományos képzés élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 3. pp. 1176-1183. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1176-1183.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1176-1183.pdf

Letöltés (987kB)

Absztrakt (kivonat)

A természettudományos tárgyak iskolai oktatásában a kísérleteknek meghatározó jelentősége van. A diákok pedig nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek számukra is jól ismert anyagokkal zajlanak, amelyek esetünkben élelmiszerek. Cikkünkben tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: mikrohullámú melegítés tömeg- és víztartalom mérése, teaital elszíntelenítése, dzsemes üveg tetejének lecsavarása, keksz és kenyér állagának változása tároláskor, étolaj oldása és kémiai reakciói, margarin termikus instabilitása, tej savfokának meghatározása, tojásfehérje-hidrolízis és fehérje-denaturáció. A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: aszkorbinsav, citrom, citromsav, dzsem, étolaj, gyümölcslé, gyümölcsszörp, hagyományos tea, gyümölcstea, keksz, kenyér, margarin, szódabikarbóna, tej és tojásfehérje. A kísérleteket a Congregatio Jesu szerzetesrend által fenntartott Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskolában terveztük, ahol az oktatási munkában azonos súllyal szerepel a természettudományos, az erkölcsi és a humán műveltség fejlesztése.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Education of natural science in schools with help of experiments of food investigations ; Élelmiszer-vizsgálati kísérletek az iskolában
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1176-1183
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78998/
Kulcsszavak: Természettudományos nevelés - középiskola, Élelmiszervizsgálat - középiskola
Megjegyzések: Bibliogr.: 1183. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 10:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79098
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet