Stevia: az édesítőszeren túl

Kemenczei Ágnes; Izsó Tekla; Frecskáné Csáki Katalin; Maczó Anita; Bognár Lajos; Kasza Gyula: Stevia: az édesítőszeren túl. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 3. pp. 1224-1229. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1224-1229.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_03_1224-1229.pdf

Letöltés (568kB)

Absztrakt (kivonat)

Egyre többen használnak cukrot helyettesítő édesítőszereket, amelyek között találhatunk mind természetes, mind mesterséges eredetű termékeket. A természetes édesítőszerek között a növényi eredetű Stevia az egyik legkedveltebb, emellett a szárított Stevia levél teaként történő felhasználásának népszerűsége is nő. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amelynek leveleiből kinyert glikozid keveréket tartalmazó termékek édesítő ereje 350-szerese is lehet a cukorénak. A 2011-es élelmiszer-adalékanyagként való engedélyezést megelőzően több értékelés is született a szteviolglikozidok biztonságosságára vonatkozóan, végül az EFSA 2010-ben 4 mg/ttkg ADI-értéket állapított meg. Maga a Stevia rebaudiana Bertoni növény és szárított levelei azonban ettől függetlenül az Európai Unióban jelenleg nem engedélyezett új élelmiszernek minősülnek. Az édesítőszerként engedélyezett szteviolglikozidok ugyanis 95%-ban tisztított szteviozidot és/vagy rebaudiozid A-t, míg a szárított Stevia levelek számos más komponenst is tartalmaznak. Ezek kockázataira irányuló kutatások jelenleg is zajlanak.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Stevia: beyond the sweetener
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1224-1229
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/78998/
Kulcsszavak: Stevia rebaudiana, Élelmiszervizsgálat, Édesítőszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1228-1229. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 11:08
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79102
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet