Növényvédő szerek mérése élelmiszerekből SFE-SFC-MS/MSrendszerrel

Baumgarten Sigrid: Növényvédő szerek mérése élelmiszerekből SFE-SFC-MS/MSrendszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1276-1291. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1276-1291.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1276-1291.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Tanulmányomban növényvédő szerek élelmiszerekből történő mérését mutatom be szuperkritikus folyadék extrakció (Supercritical Fluid Extraction - SFE) és szuperkritikus folyadékkromatográfia (Supercritical Fluid Chromatography - SFC) online kapcsolatával és tandem tömegspektrometriás detektálással. Alávetettem továbbá szerves klórtartalmú peszticidek szuperkritikus extraktumát GC-MS/MS analízisnek is. Az SFC hatékony technikának bizonyult növényvédő szerek mérésére széles kémiai struktúra, polaritás és molekulatömeg tartományban. Száz különböző peszticidmolekulát extraháltam és mértem különböző élelmiszermátrixokból online SFE-SFC-MS/MS-technikával. A teljes folyamatra nézve jó ismételhetőség jellemző 1-10 ng/g koncentráció tartományban. Az LOQ értékek 0,1-10 pg/L tartományba estek. A rendszer konfigurációja lehetővé teszi, hogy automatikusan offline SFC-re váltsunk. Az így nyert extraktumokat GC-MS vizsgálatra bocsátva a legtöbb szerves klórtartalmú növényvédő szerre jó pontosság (80-125 %) érhető el.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Analysis of pesticides in food products using SFE-SFC-MSMS
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1276-1291
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1290-1291. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 12:44
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79112
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet