Baumgarten Sigrid: Analysis of pesticides in food products using SFE-SFC-MSMS. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1292-1294. (2016)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1292-1294.pdf Letöltés (141kB) |
Absztrakt (kivonat)
The use of an online system combining Supercritical Fluid Extraction (SFE) and Supercritical Fluid Chromatography (SFC) with tandem Mass Spectrometry for the analysis of pesticide residues in food products is introduced in this study. In addition, SFE of organochlorine pesticides was performed for subsequent analysis by GC-MS/ MS. SFC was proven to be a powerful technique for the separation of a wide range of pesticides with different chemical structures, polarities and molecular weights. 100 pesticides were extracted from different food matrices and analyzed using the online SFE-SFC-MS/MS system. The entire process was characterized by good repeatability in the concentration range 1 to 10 ng/g. LOQs ranged from 0.1 to 10 μg/L The system was configured to enable automated switching to offline extraction to perform analysis with either SFC or GC-MS. Offline SFE and analysis by GC-MS of organochlorine pesticides was accomplished with good accuracy (recoveries between 80 and 125%) for the majority of analytes.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Növényvédő szerek mérése élelmiszerekből SFE-SFC-MS/MSrendszerrel |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2016 |
| Kötet: | 62 |
| Szám: | 4 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 1292-1294 |
| Nyelv: | angol |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: 1294. p. ; összefoglalás angol nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 06. 12:47 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:20 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79113 |
![]() |
Tétel nézet |

