Analysis of pesticides in food products using SFE-SFC-MSMS

Baumgarten Sigrid: Analysis of pesticides in food products using SFE-SFC-MSMS. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1292-1294. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1292-1294.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1292-1294.pdf

Letöltés (141kB)

Absztrakt (kivonat)

The use of an online system combining Supercritical Fluid Extraction (SFE) and Supercritical Fluid Chromatography (SFC) with tandem Mass Spectrometry for the analysis of pesticide residues in food products is introduced in this study. In addition, SFE of organochlorine pesticides was performed for subsequent analysis by GC-MS/ MS. SFC was proven to be a powerful technique for the separation of a wide range of pesticides with different chemical structures, polarities and molecular weights. 100 pesticides were extracted from different food matrices and analyzed using the online SFE-SFC-MS/MS system. The entire process was characterized by good repeatability in the concentration range 1 to 10 ng/g. LOQs ranged from 0.1 to 10 μg/L The system was configured to enable automated switching to offline extraction to perform analysis with either SFC or GC-MS. Offline SFE and analysis by GC-MS of organochlorine pesticides was accomplished with good accuracy (recoveries between 80 and 125%) for the majority of analytes.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Növényvédő szerek mérése élelmiszerekből SFE-SFC-MS/MSrendszerrel
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1292-1294
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: 1294. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 12:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79113
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet