A biofoszfát élelmiszerbiztonsági jelentősége a biztonságos élelmiszeripari növénytermesztésben

Someus Edward and Palotai Zoltán and Hantosi Zsolt and Bordós Gábor: A biofoszfát élelmiszerbiztonsági jelentősége a biztonságos élelmiszeripari növénytermesztésben. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1296-1307. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1296-1307.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1296-1307.pdf

Download (1MB)

Abstract

A tápanyagok körforgalma Európa- és világszerte felborult. Az élelmiszer-termelés folyamán a foszfor és nitrogén a hulladékáramokba kerülnek, így veszendőbe mennek a környezetben ahelyett, hogy növénytáplálási céllal hasznosulnának. A foszfor műtrágyákat illetően az Európai Unió (EU) kitettsége jelentős, hiszen az alapanyagul szolgáló foszfát kőzetet az Unió területén kívül bányásszák. A foszfor a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben mással nem helyettesíthető anyag, így elmondható, hogy a foszfor visszanyerése és újrahasznosítása a fenntartható mezőgazdasági rendszerek egyik kulcsfontosságú kérdése az EU-ban és az egész világon. A „3R” (Recycle-Reduce-Reuse) nulla kibocsátású pirolízis technológiát speciálisan a nagy hozzáadott értékű, újrahasznosítással visszanyert termékek előállítására dolgozták ki. Az így készülő biofoszfát, bio-NPK-C tápanyagok, valamint a különböző struktúrával rendelkező szenesített anyagok biztonságosan használhatók az ökológiai gazdálkodásban vagy a szorbenseket előállító iparágban. Az élelmiszer minőségű állati csontőrleményből előállított bioszén (ABC - Animál Boné bioChar, csontszén) nagy tápanyagtartalommal (30% PjAj) rendelkező, újrahasznosított foszfortartalmú termésnövelő anyag. Az állatitermék-feldolgozó iparból származó, 3. kategóriába sorolt csontőrleményből készült bioszén (ABC, csontszén) egy makroporózus, akár 92% kalcium-foszfát- és mindössze 8% széntartalommal rendelkező szerves termésnövelő. A csontszenet minden esetben optimális NPK-C tápanyagtartalom beállítással formulázzák, így az előnyös a talaj mikrobiológiájának szempontjából, valamint szerkezete révén hozzájárul a talaj víz- és a szerves tápanyagmegtartó képességéhez. A teljesen biztonságos ABC-termékeket jellemzően kis dózisban (100-600 kg/ha), de indokolt esetben akár 1000 kg/ha mennyiségben használják. A csontszén többfunkciós termék, hiszen szerves termésnövelőként, talajjavítóként, valamint termesztőközegként és/vagy egyéb termésnövelő készítmények alkotójaként is használható. Az importból származó foszfát kiváltása újrahasznosított foszfort tartalmazó termékekkel már rövidtávon is fontos cél az európai mezőgazdaságban. A 3R technológiával előállított ABC termékekkel az EU28 országok 2030-ig tervezett foszfátszükségletének 20%-a kiváltható lenne.

Item Type: Article
Other title: Food safety importance of biophosphate applications in safe food crop productions ; A biofoszfát élelmiszer-biztonsági jelentősége
Heading title: Tudomány = Science
Journal or Publication Title: Élelmiszervizsgálati közlemények
Date: 2016
Volume: 62
Number: 4
ISSN: 0422-9576
Page Range: pp. 1296-1307
Language: Hungarian
Publisher: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Place of Publication: Budapest
Related URLs: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/
Uncontrolled Keywords: Élelmiszerbiztonság, Növénytermesztés - trágyázás, Bioszén
Additional Information: Bibliogr.: p. 1306-1307. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Subjects: 02. Engineering and technology
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies
02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages
Date Deposited: 2023. Jul. 06. 13:15
Last Modified: 2023. Aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79114

Actions (login required)

View Item View Item