Analysis of the botanical origins of monofloral honey types

Czipa Nikolett; Novák Anna; Kovács Béla: Analysis of the botanical origins of monofloral honey types. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1322-1324. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1322-1324.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1322-1324.pdf

Letöltés (127kB)

Absztrakt (kivonat)

At the Institute of Food Science of the University of Debrecen, we have been analyzing honey for ten years. In our study, the proline and phenolic compound contents of 70 types of monofloral honey (acacia, linden, rape, sunflower, milkweed, chestnut and forest) were examined. During the study, the answer was sought to the question whether it was possible, based on these two parameters, to differentiate monofloral honey types from each other or, in other words, was there an effect of the botanical origin on the amounts of these two compounds. With the help of linear discriminant analysis, it was determined that groups of monofloral honey could be clearly differentiated from each other. Differentiation of the two groups was not unambiguous in the case of forest and chestnut honey, so the analysis of a third characteristic could be necessary in the case of these two monofloral honeys.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Fajtamézek botanikai eredetének vizsgálata
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1322-1324
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - méz, Élelmiszerkémia - méz
Megjegyzések: Bibliogr.: 1324. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 14:03
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79117
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet