Sipos László; Ladányi Márta; Losó Viktor; Kókai Zoltán; Gere Attila: Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1326-1333. (2016)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1326-1333.pdf Letöltés (775kB) |
Absztrakt (kivonat)
A szenzometria elméleti, valamint az akkreditált laboratóriumok fontos gyakorlati kérdése, hogy adott időszak mérési sorozatára vonatkozóan monitorozza és elemezze az érzékszervi bírálócsoport (panel) egyetértésének/konszenzusának alakulását. Az egyes bírálatok konszenzusának értékelésére a rangszámkülönbségek összege (sum of ranking difference, SRD) módszer jó értékelési alternatíva. A rangszámösszeg-mintázatok elemzésének nehézsége, hogy csak néhány évvel ezelőtt oldották meg rangszámösszeg-adatokra kidolgozott páronkénti szignifikáns differencia módszerét. Munkánkban módszerkombinációt javasolunk a bírálói konszenzus nyomon követésére.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Monitoring the agreement of sensory panelists |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2016 |
Kötet: | 62 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1326-1333 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 1333. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 06. 14:23 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:20 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79118 |
Tétel nézet |