Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése

Sipos László; Ladányi Márta; Losó Viktor; Kókai Zoltán; Gere Attila: Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1326-1333. (2016)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1326-1333.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1326-1333.pdf

Letöltés (775kB)

Absztrakt (kivonat)

A szenzometria elméleti, valamint az akkreditált laboratóriumok fontos gyakorlati kérdése, hogy adott időszak mérési sorozatára vonatkozóan monitorozza és elemezze az érzékszervi bírálócsoport (panel) egyetértésének/konszenzusának alakulását. Az egyes bírálatok konszenzusának értékelésére a rangszámkülönbségek összege (sum of ranking difference, SRD) módszer jó értékelési alternatíva. A rangszámösszeg-mintázatok elemzésének nehézsége, hogy csak néhány évvel ezelőtt oldották meg rangszámösszeg-adatokra kidolgozott páronkénti szignifikáns differencia módszerét. Munkánkban módszerkombinációt javasolunk a bírálói konszenzus nyomon követésére.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Monitoring the agreement of sensory panelists
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2016
Kötet: 62
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1326-1333
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - mérés
Megjegyzések: Bibliogr.: 1333. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 06. 14:23
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:20
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79118
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet