Sipos László; Ladányi Márta; Losó Viktor; Kókai Zoltán; Gere Attila: Monitoring the agreement of sensory panelists. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (62) 4. pp. 1334-1337. (2016)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2016_04_1334-1337.pdf Letöltés (152kB) |
Absztrakt (kivonat)
It is an important theoretical question of sensometrics, as well as a practical issue of accredited laboratories, how to monitor and analyze the development of the agreement/ consensus of the sensory evaluation group (panel), regarding the series of measurements in a given period. For the evaluation of the consensus of the individual judgements, the sum of ranking differences (SRD) method is a good evaluation alternative. The difficulty in analyzing rank sum patterns lies in the fact that the pairwise significant difference method for rank sum data was developed only a few years ago. In the present work, a combination of methods is recommended for tracing the consensus of sensory panelists.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Érzékszervi bírálók egyetértésének nyomon követése |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2016 |
Kötet: | 62 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1334-1337 |
Nyelv: | angol |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/78999/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - mérés |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 1337. p. ; összefoglalás angol nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 06. 14:27 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:20 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79119 |
Tétel nézet |