Ambrus Árpád; Kamirán Áron Hamow; Kötelesné Suszter Gabriella; Németh Anikó; Solymosné Majzik Etelka: Az analitikai standard oldatok pontossága és a névleges koncentrációjuk bizonytalansága. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1398-1412. (2017)
![]() |
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1398-1412.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az analitikai standard oldatok pontossága a növényvédő szermaradék, de minden más kémiai szennyező mérési eredményét a vizsgálat utolsó lépésében döntően befolyásolja, és a minta komponenseinek meghatározása során a névlegestől eltérő aktuális koncentráció tekintetében folyamatosan szisztematikus hibát eredményez. A legtöbb, eredményeiért felelősséget érző laboratórium ezért különös figyelmet fordít a standard oldatok elkészítésére és tárolására, illetve az oldószer esetleges elpárolgásából adódó veszteség pótlására a standard oldatokat tároló eszközök tömegének használat utáni és használat előtti mérése alapján. Tapasztalataink szerint azonban a gyakorlati munkában a szükségesnél sokkal kisebb figyelmet fordítanak az egyes hatóanyagok esetleges bomlásának ellenőrzésére, illetve nem a megfelelő statisztikai módszert alkalmazzák az ellenőrzési eredmények értékelésére. Cikkünkben bemutatjuk két, „jó analitikai gyakorlatot” alkalmazó laboratórium standard készítési módszereit, elemezzük az egyes lépések bizonytalanságát és javaslatot teszünk a legpontosabb standard oldatok elkészítési módjára.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Accuracy of analytical standard solutions and the uncertainty in their nominal concentrations |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2017 |
Kötet: | 63 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1398-1412 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Növényvédőszerek - kémiai analízis - mérés, Élelmiszerbiztonság |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 1412. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 07. 07:49 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:17 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79130 |
![]() |
Tétel nézet |