Sipos László and Ladányi Márta and Kókai Zoltán and Gere Attila: Leíró vizsgálatot végző érzékszervi bírálók teljesítményértékelési 1434 módszereinek felülvizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1434-1444. (2017)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1434-1444.pdf Download (914kB) |
Abstract
Az érzékelési tudományok alapját az érzékszervi mérések képezik. Az érzékszervi tudomány az emberi érzékszerveket a mérések eszközeként használja fel. Az érzékszervi vizsgálat során a termékek tulajdonságait érzékszervi bírálók és azokból álló bírálói csoport értékeli. Az érzékszervi tesztek után meghozott döntéseket az érzékelt adatok minősége alapvetően meghatározza, ezért az érzékszervi adatok minőségét a képzett és szakértői érzékszervi bírálói csoport és annak tagjai határozzák meg. Munkánkban az „MSZ ISO 11132:2013 Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Általános irányelvek a leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérése” című szabványban javasolt korrelációs és regressziós módszerek felülvizsgálatát mutatjuk be és javaslatot teszünk korrekcióra.
Item Type: | Article |
---|---|
Other title: | Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists performing descriptive analysis ; Érzékszervi bírálók teljesítményértékelése |
Heading title: | Tudomány = Science |
Journal or Publication Title: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Date: | 2017 |
Volume: | 63 |
Number: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Page Range: | pp. 1434-1444 |
Language: | Hungarian |
Publisher: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Place of Publication: | Budapest |
Related URLs: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/ |
Uncontrolled Keywords: | Élelmiszervizsgálat - módszer |
Additional Information: | Bibliogr.: 1444. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Subjects: | 02. Engineering and technology 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies 02. Engineering and technology > 02.10. Other engineering and technologies > 02.10.02. Food and beverages |
Date Deposited: | 2023. Jul. 07. 08:15 |
Last Modified: | 2023. Aug. 26. 08:18 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79134 |
Actions (login required)
View Item |