Leíró vizsgálatot végző érzékszervi bírálók teljesítményértékelési 1434 módszereinek felülvizsgálata

Sipos László; Ladányi Márta; Kókai Zoltán; Gere Attila: Leíró vizsgálatot végző érzékszervi bírálók teljesítményértékelési 1434 módszereinek felülvizsgálata. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1434-1444. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1434-1444.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1434-1444.pdf

Letöltés (914kB)

Absztrakt (kivonat)

Az érzékelési tudományok alapját az érzékszervi mérések képezik. Az érzékszervi tudomány az emberi érzékszerveket a mérések eszközeként használja fel. Az érzékszervi vizsgálat során a termékek tulajdonságait érzékszervi bírálók és azokból álló bírálói csoport értékeli. Az érzékszervi tesztek után meghozott döntéseket az érzékelt adatok minősége alapvetően meghatározza, ezért az érzékszervi adatok minőségét a képzett és szakértői érzékszervi bírálói csoport és annak tagjai határozzák meg. Munkánkban az „MSZ ISO 11132:2013 Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Általános irányelvek a leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérése” című szabványban javasolt korrelációs és regressziós módszerek felülvizsgálatát mutatjuk be és javaslatot teszünk korrekcióra.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists performing descriptive analysis ; Érzékszervi bírálók teljesítményértékelése
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1434-1444
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 1444. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 08:15
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79134
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet