Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists performing descriptive analysis

Sipos László; Ladányi Márta; Kókai Zoltán; Gere Attila: Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists performing descriptive analysis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1446-1451. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1446-1451.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1446-1451.pdf

Letöltés (313kB)

Absztrakt (kivonat)

Sensory tests form the basis for sensory science. Sensory science uses human senses as measurement tools. During sensory tests, the properties of a product are evaluated by sensory panelists and by a sensory panel consisting of them. Decisions made after sensory tests are fundamentally determined by the quality of the data experienced, therefore, the quality of sensory data is determined by the trained and expert sensory sensory panel and its members. In our work, revision of the correlation and regression methods recommended by the standard titled „MSZ ISO 11132:2013 Sensory analysis. Methodology. Guidelines for monitoring the performance of a quantitative sensory panel” are described, and corrections are suggested.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Leíró vizsgálatot végző érzékszervi bírálók teljesítményértékelési 1434 módszereinek felülvizsgálata ; Revision of the performance evaluation methods of sensory panellists
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1446-1451
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer
Megjegyzések: Bibliogr.: 1451. p. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 08:18
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79135
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet