Tiszáné Kósa Eszter Imola; Szabó S. András; Szabó Gergely Levente; Izsák Margit; Bozi János: Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1452-1458. (2017)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1452-1458.pdf Letöltés (777kB) |
Absztrakt (kivonat)
A természettudományos ismeretek oktatásában a kísérleteknek meghatározó a jelentősége. A diákok pedig - úgy tapasztaltuk - nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya egy számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Ismét tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: színkialakulás és pH-érték, ízfelismerés elfedése, tojásfehérje reakciója sóval és citromlével, szőlőcukor és porcukor azonosítása, pezsgőpor készítés, tej zsírtartalmának mérése, xantoprotein reakció, sajtolvasztás mikrohullámú sütőben, főzés kukta fazékban, karotinoidok kimutatása. A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: céklalé, citromsav, málnaszörp, szódabikarbóna, vörösbor, tojásfehérje, konyhasó, citromlé, szőlőcukor, porcukor, borkősav, tej, sajt, sárgarépa.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Teaching of natural sciences in schools with the help of food investigation experiments ; Élelmiszer-vizsgálati kísérletek az iskolában |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2017 |
Kötet: | 63 |
Szám: | 1 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1452-1458 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/ |
Kulcsszavak: | Természettudományos nevelés, Élelmiszervizsgálat - középiskola, Kémia tanítása - középiskola, Fizika tanítása - középiskola, Biológia tanítása - középiskola, Élelmiszervizsgálat - általános iskola, Kémia tanítása - általános iskola, Fizika tanítása - általános iskola, Biológia tanítása - általános iskola, Élelmiszerbiológia, Élelmiszerfizika, Élelmiszerkémia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: 1458. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 07. 08:37 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:18 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79136 |
Tétel nézet |