Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével

Tiszáné Kósa Eszter Imola; Szabó S. András; Szabó Gergely Levente; Izsák Margit; Bozi János: Természettudományos oktatás az iskolában élelmiszer-vizsgálati kísérletek segítségével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 1. pp. 1452-1458. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1452-1458.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_01_1452-1458.pdf

Letöltés (777kB)

Absztrakt (kivonat)

A természettudományos ismeretek oktatásában a kísérleteknek meghatározó a jelentősége. A diákok pedig - úgy tapasztaltuk - nagyon szívesen veszik, ha a kísérletek tárgya egy számukra is jól ismert anyag, jelen esetben valamilyen élelmiszer. Ismét tíz egyszerű, fizikai, kémiai és biológiai jellegű kísérletet írunk le a következő témakörökben: színkialakulás és pH-érték, ízfelismerés elfedése, tojásfehérje reakciója sóval és citromlével, szőlőcukor és porcukor azonosítása, pezsgőpor készítés, tej zsírtartalmának mérése, xantoprotein reakció, sajtolvasztás mikrohullámú sütőben, főzés kukta fazékban, karotinoidok kimutatása. A vizsgálatok illetve a kísérletek során felhasznált élelmiszerek: céklalé, citromsav, málnaszörp, szódabikarbóna, vörösbor, tojásfehérje, konyhasó, citromlé, szőlőcukor, porcukor, borkősav, tej, sajt, sárgarépa.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Teaching of natural sciences in schools with the help of food investigation experiments ; Élelmiszer-vizsgálati kísérletek az iskolában
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 1
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1452-1458
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79000/
Kulcsszavak: Természettudományos nevelés, Élelmiszervizsgálat - középiskola, Kémia tanítása - középiskola, Fizika tanítása - középiskola, Biológia tanítása - középiskola, Élelmiszervizsgálat - általános iskola, Kémia tanítása - általános iskola, Fizika tanítása - általános iskola, Biológia tanítása - általános iskola, Élelmiszerbiológia, Élelmiszerfizika, Élelmiszerkémia
Megjegyzések: Bibliogr.: 1458. p. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 08:37
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79136
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet