Tima Helga; Kecskésné Nagy Eleonóra; Rácz Anita; Kiskó Gabriella; Mohácsiné Farkas Csilla: Takarmányozásra használt növényi alapanyagok DON, F-2, T-2 mikotoxin-vizsgálata ELISA-módszerrel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 2. pp. 1548-1556. (2017)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_02_1548-1556.pdf Letöltés (253kB) |
Absztrakt (kivonat)
Tanulmányunkban különböző állatfajok etetésére használt növényi alapanyagokat vizsgáltunk kompetitív ELISA-módszerrel. A vizsgálatok során takarmányozáshoz legygyakrabban használt alapanyagokkal (szója- és lucerna-pellet, valamint búza, árpa és kukorica) dolgoztunk. A Fusarium mikotoxinok közül a deoxinivalenol (DON), zearalenon (F-2) és a T-2 toxinokat mértünk. A mérési eredményeinket RStudio matematikai-statisztikai programmal értékeltük. Kísérletünkben megállapítottuk, hogy mindhárom vizsgált mikotoxin detektálható - volt mindegyik mintában, de nem mindegyikben volt mennyiségileg elfogadható pontossággal meghatározható érték. A detektált DON toxin eredmények átlagértéke egy nagyságrenddel nagyobbnak bizonyult a többi toxinnál. Vizsgálatunk során bizonyítást nyert, hogy a deoxinivalenol, zearalenon és T-2 mikotoxinok jelenléte komoly takarmány- és élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent, hiszen ha csak kis mennyiségekben is, de jelen vannak már a takarmány-alapanyagokban. Napjainkban egyre több esetben fordul elő ezen mikotoxinok együttes jelenléte, ami nagymértékben sokszorozza az előbb említett kockázatot.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Don, F-2 and T-2 mycotoxin assay of plant-based feedstock raw materials using the ELISA method |
Rovatcím: | Tudomány = Science |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2017 |
Kötet: | 63 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1548-1556 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79001/ |
Kulcsszavak: | Takarmány - kémiai analízis - mérés - módszer |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 1555-1556. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 07. 11:05 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:18 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79152 |
Tétel nézet |