Mikulka Petra; Čanak Iva; Frece Jadranka; Mohácsiné Farkas Csilla: A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1634-1641. (2017)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1634-1641.pdf Letöltés (331kB) |
Absztrakt (kivonat)
A vásárlói tudatosság növekedésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik a minimálisan feldolgozott, csökkentett adalékanyag-tartalmú élelmiszeripari termékekre. Az élelmiszerek biztonságának és stabilitásának megőrzése érdekében a tartósítószerek használata a legtöbb esetben szükséges, de mennyiségük alternatív tartósítószerek alkalmazásával csökkenthető vagy helyettesíthető. A szakirodalomban számos kutatási eredmény található, amelyek alátámasztják a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatását, oxidatív stabilitását és gyökfogó képességét. Ezek a tulajdonságok kedvező élettani hatásaival társulva különösen alkalmassá teszik természetes tartósítószerként való alkalmazásra. A munka célja a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata volt – egy élelmiszerbiztonsági szempontból fontos kórokozó – a Staphylococcus aureus esetében. A hatásmechanizmus pontosabb feltérképezésének érdekében eritromicinnel dolgoztunk, majd az olaj kombinált tartósítási eljárásban való alkalmazhatóságának vizsgálatához szerves savakkal végeztünk kombinált kezeléseket.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Investigation of the antimicrobial effect of black cumin seed oil using staphylococcus aureus strains |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2017 |
| Kötet: | 63 |
| Szám: | 3 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 1634-1641 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/ |
| Kulcsszavak: | Feketeköménymag-olaj, Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia, Élelmiszervizsgálat |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 1640-1641. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 07. 12:52 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:18 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79166 |
![]() |
Tétel nézet |

