A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken

Mikulka Petra; Čanak Iva; Frece Jadranka; Mohácsiné Farkas Csilla: A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1634-1641. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1634-1641.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1634-1641.pdf

Letöltés (331kB)

Absztrakt (kivonat)

A vásárlói tudatosság növekedésével egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik a minimálisan feldolgozott, csökkentett adalékanyag-tartalmú élelmiszeripari termékekre. Az élelmiszerek biztonságának és stabilitásának megőrzése érdekében a tartósítószerek használata a legtöbb esetben szükséges, de mennyiségük alternatív tartósítószerek alkalmazásával csökkenthető vagy helyettesíthető. A szakirodalomban számos kutatási eredmény található, amelyek alátámasztják a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatását, oxidatív stabilitását és gyökfogó képességét. Ezek a tulajdonságok kedvező élettani hatásaival társulva különösen alkalmassá teszik természetes tartósítószerként való alkalmazásra. A munka célja a feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata volt – egy élelmiszerbiztonsági szempontból fontos kórokozó – a Staphylococcus aureus esetében. A hatásmechanizmus pontosabb feltérképezésének érdekében eritromicinnel dolgoztunk, majd az olaj kombinált tartósítási eljárásban való alkalmazhatóságának vizsgálatához szerves savakkal végeztünk kombinált kezeléseket.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Investigation of the antimicrobial effect of black cumin seed oil using staphylococcus aureus strains
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1634-1641
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/
Kulcsszavak: Feketeköménymag-olaj, Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1640-1641. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 12:52
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79166
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet