Investigation of the antimicrobial effect of black cumin seed oil using staphylococcus aureus strains

Mikulka Petra; Čanak Iva; Frece Jadranka; Mohácsiné Farkas Csilla: Investigation of the antimicrobial effect of black cumin seed oil using staphylococcus aureus strains. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1642-1645. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1642-1645.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1642-1645.pdf

Letöltés (64kB)

Absztrakt (kivonat)

As customer awareness grows, there is an increasing consumer demand for minimally processed food products containing reduced amounts of additives. In order to preserve the safety and stability of foodstuffs, the use of preservatives is necessary in most cases, but their amounts can be reduced or they can be replaced by using alternative preservatives. There are numerous research findings in the scientific literature that support the antimicrobial effect, oxidative stability and scavenger abilities of black cumin seed oil. These properties, combined with its beneficial physiological effects, make it particularly suitable for use as a natural preservative. The goal of this work was to investigate the antimicrobial effect of black cumin seed oil in the case of Staphylococcus aureus, a pathogen relevant from a food safety point of view. In order to be able to map the mode of action more accurately, we worked with erythromycin, and to test the suitability of the oil in a combined preservation process, it was combined with organic acids.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A feketeköménymag-olaj antimikrobás hatásának vizsgálata Staphylococcus aureus törzseken
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1642-1645
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/
Kulcsszavak: Feketeköménymag-olaj, Élelmiszerbiztonság, Mikrobiológia, Élelmiszervizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1644-1645. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 12:57
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79167
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet