Experiments of food investigations in the education of high school students

Szabó Gergely Levente; Szabó S. András; Izsák Margit; Bozi János; Tiszáné Kósa Eszter Imola: Experiments of food investigations in the education of high school students. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 3. pp. 1654-1659. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1654-1659.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_03_1654-1659.pdf

Letöltés (56kB)

Absztrakt (kivonat)

Experiments have a dominant role in the education of natural science subjects. It has been our experience that students have been very satisfied, if the materials used in the experiments were well known substances to them, in this case foodstuffs. Again, 10 simple experiments of physical, chemical and biological type are described, concerning the following topics: measurement of the temperature of black coffee and milk exposed to natural light, study of capillarity in a sugar cube dipped into coffee or red wine, measuring honey viscosity, determination of the acid content of vinegar, the change of cooking oil viscosity as a function of temperature, measurement of concentration on the basis of the law of Archimedes, acidity measurement of fruits, measurement of the alcohol content of alcoholic beverages, microscopic examination of yeast, study alcoholic fermentation produced by yeast. Foodstuffs used during the investigations and measurements: apples, black coffee, brandy, fruit juice, honey, milk, oranges, red wine, rum, sucrose, sunflower oil, vinegar, wine, yeast.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Élelmiszer-vizsgálati kísérletek középiskolás diákok oktatásában
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1654-1659
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79002/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - középiskola, Természettudományos nevelés - középiskola
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1658-1659. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 13:11
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79169
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet