Allergenic risks of novel foods

Maczó Anita: Allergenic risks of novel foods. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 4. pp. 1768-1773. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_04_1768-1773.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_04_1768-1773.pdf

Letöltés (244kB)

Absztrakt (kivonat)

One of the basic requirements of food industry innovations is to guarantee the safety of the products. Therefore, novel foods may be marketed in the European Union only after authorization based on a broad safety assessment. For the safety of consumers with food allergies, this assessment includes the investigation of the potential allergenic effects of new products. The currently available risk assessment strategy, which is based on the methodology used for the allergenic risk assessment of genetically modified plants, has been applied successfully in the case of novel foods where the risk of allergenic effect has emerged because of their protein content. The current strategy can be used in cases where the source of the protein is known, however, the unexpected allergenic effects of new protein sources cannot always be estimated. Recently, new directions in development have emerged, which have been used successfully in certain studies, e.g., in the investigation of the allergenic effects of insect proteins. This article summarizes the difficulties of the methodology and the efforts to overcome them, and shows examples of the allergenic risk assessment of already authorized novel foods and food ingredients.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Új élelmiszerek allergén kockázatai
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1768-1773
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79003/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság, Allergia - élelmiszer
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1772-1773. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 07. 15:50
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79185
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet