Investigation of the strontium content of foods and the biological role of strontium

Szabó S. András: Investigation of the strontium content of foods and the biological role of strontium. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (63) 4. pp. 1784-1789. (2017)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_04_1784-1789.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2017_04_1784-1789.pdf

Letöltés (229kB)

Absztrakt (kivonat)

From a physiological point of view, strontium is a microelement, having a common transport system with calcium. In plants and soils, there is usually a difference of two orders of magnitude between the concentrations of calcium and strontium. However, in the case of humans and animals, the difference can be as high as three orders of magnitude. The reason for this is the strong ability to discriminate, as a result of which strontium is absorbed from the alimentary canal of warm-blooded creatures in significantly lower amounts. Thus, the Sr:Ca ratio in the human body, as well as its radiostrontium contamination (90Sr/Ca) is significantly lower than the values that can be measured in the foods consumed. It is well known that calcium can be partially replaced by strontium, but large amounts of strontium are toxic to the body. At the same time, strontium is used in medicine to treat osteoporosis. Clarification of the plant, animal and human physiological role of strontium, and proving of its possible essential role requires further investigation. Since the concentration distribution of essential and non-essential microelements shows significant differences within a healthy organism, this knowledge will be of great help in the determination of the biological role of the given microelement by examining the concentration distributions in healthy body tissues, because essential elements are present in the tissues in a narrow concentration range.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Élelmiszerek stronciumtartalmának és a stroncium biológiai szerepének vizsgálata
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2017
Kötet: 63
Szám: 4
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1784-1789
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79003/
Kulcsszavak: Csontritkulás, Stroncium, Analitikai kémia
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 1788-1789. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 07:56
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:18
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79187
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet