Barna Sarolta; Mikulka Petra; Frum Zsuzsanna; Szakos Dávid; Bognár Lajos; Kasza Gyula: A fipronilos tojásbotrány vásárlói magatartásra gyakorolt hatásának vizsgálata Magyarországon. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 1. pp. 1882-1889. (2018)
|
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_01_1882-1889.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az európai baromfiágazatot a 2016 őszétől terjedő magas patogenitású madárinfluenza-járvány mellett a 2017 augusztusában gyorsan eszkalálódott fipronilos tojásbotrány is sújtotta. A fenti események Európa-szerte gyors, határozott és összehangolt intézkedést követeltek meg az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságoktól. A hiteles információk gyors és folyamatos áramlását az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere (Rapid Álért System fór Food and Feed, RASFF) tette lehetővé. A megfelelő hatósági intézkedések azonban önmagukban nem garantálják az élelmiszerbotrányok következtében fellépő gazdasági károk minimalizálását, ezért a hasonló esetekben nagy hangsúlyt kell fektetni a kockázatkommunikációra is. A kockázatkommunikáció alapelvei közé tartozik az objektivitás, időbeliség és közérthetőség [5]. Ezen a módon elkerülhető, hogy indokolatlanul nagymértékben visszaessen a fogyasztás azokban az esetekben, amikor a valós egészségügyi kockázat nem jelentős, vagy amikor a hatóságok, illetve a vállalkozások által megtett lépések már elhárították az adott veszélyt. A fogyasztási szokásokban bekövetkező változásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2017 őszén 1000 fős minta-elemszámú, személyes megkérdezésre alapozott kérdőíves kutatás keretében mérte fel. Az eredmények tanulsága szerint a hatóság következetes kommunikációs tevékenységének köszönhetően a magyar vásárlók tojással és tojástartalmú élelmiszerekkel kapcsolatos bizalma alapvetően nem ingott meg, amelynek kiemelt jelentősége van a gazdasági károk mérséklésében.
| Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
|---|---|
| Egyéb cím: | Assessing the impact of the fipronil egg scandal on consumer behavior in Hungary |
| Rovatcím: | Tudomány = Science |
| Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
| Dátum: | 2018 |
| Kötet: | 64 |
| Szám: | 1 |
| ISSN: | 0422-9576 |
| Oldalak: | pp. 1882-1889 |
| Nyelv: | magyar |
| Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
| Kiadás helye: | Budapest |
| Befoglaló mű URL: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/79004/ |
| Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat, Élelmiszerbiztonság, Fogyasztói magatartás |
| Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 1888-1889. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
| Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
| Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 10. 09:31 |
| Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:14 |
| URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79198 |
![]() |
Tétel nézet |

