Tölgyesi Ádám; Pálffi Éva; Horváth Tímea; Lipcsei Viktória: Nagyhatékonyságú szermaradék-vizsgálat: antibakteriális szerek meghatározása élelmiszerekből folyadékkromatográfiás szűrő és megerősítő módszerekkel. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 2. pp. 1964-1981. (2018)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_02_1964-1981.pdf Letöltés (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Magyarországon a 10/2002 (I.23.) FVM rendelet írja elő és határozza meg az élelmiszer toxikológiai megfigyelő vizsgálatokat és ellenőrzéseket (monitoring vizsgálatok), azok menetét és az adott évi monitoringterv elkészítésének folyamatát. A monitoringmérések hatékonyságát növeli, hogyha a hangsúlyt elsődlegesen a szűrővizsgálatokra (screening) helyezzük, és a kifogásolható minták elemzésére független megerősítő (konfirmációs) eljárásokat alkalmazunk. Ezáltal lehetőség nyílik egy egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb szűrő jellegű méréssel megkülönböztetni a negatív mintákat a szermaradék-tartalmúaktól, illetve nagyobb bizonyossággal lehet a mintákat minőségileg és mennyiségileg értékelni pozitivitás esetén. Jelen közlemény célja antibakteriális szerekre kidolgozott vizsgálati koncepció bemutatása, amely magába foglal egy többkomponeses szűrőmódszert és ettől független megerősítő méréseket B1 típusú engedélyezett szerekre. A szűrőmódszer lehetővé tesz 54, szermaradék határértékkel rendelkező, komponens és a griseofulvin szimultán azonosítását és szemi-kvanitatív értékelését állati eredetű szövetekből (izom, máj és vese), tejből, tojásból és mézből folyadékkromatográfiás hármas kvadrupol rendszerű tandem tömegspektrometriai módszerrel. A szűrőmódszerrel detektált célkomponenseket folyadékkromatográfiás megerősítő vizsgálatokkal azonosítjuk és optikai vagy tandem tömegspektrometriai detektálással értékeljük. A szűrőmódszerrel e közlemény benyújtásának időpontjáig közel 1800 mintát elemeztünk. Valamilyen szermaradék 24 monitoringmintában volt kimutatható. A szennyezések a megerősítő vizsgálatok során is detektálhatok voltak. Az így kialakított vizsgálati stratégia nemzetközi körvizsgálatban is többször igazolta hatékonyságát.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | High performance residue analysis: Determination of antibacterial agents in foods using liquid chromatography screening and confirmation methods |
Rovatcím: | Fókuszban = In Focus |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2018 |
Kötet: | 64 |
Szám: | 2 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 1964-1981 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79005/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszerbiztonság, Folyadékkromatográfia |
Megjegyzések: | Bibliogr.: p. 1980-1981. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 10. 10:51 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:14 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79214 |
Tétel nézet |