Sörök érzékszervi fejlesztési irányainak meghatározása a penalty analízis módszerével

Tompos Barbara: Sörök érzékszervi fejlesztési irányainak meghatározása a penalty analízis módszerével. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 2. pp. 1990-2005. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_02_1990-2005.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_02_1990-2005.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásomban az érzékszervi termékfejlesztési irányok meghatározásának egyik módszerét mutatom be különböző sörök kedveltsége és az azt befolyásoló érzékszervi jellemzők vizsgálata alapján. Hat különböző sört teszteltem, amelyekből négy kereskedelmi forgalomban kapható (Löwenbrau, Staropramen, hidegkomlós Dreher, Soproni) kettő pedig sörfőzdében készített (láger, hidegkomlós láger). A söröket 63 egyetemista minősítette. Közöttük 37 nő, 26 férfi volt, életkoruk a 18-27 év közötti tartományba esett. A fogyasztók (laikus bírálók) az érzékszervi kedveltség bírálatokat két különböző skálán értékelték. Először tulajdonságonként - szín, általános illatintenzitás, citrusos illat, gyümölcsös illat, keserű illat, malátás illat, élesztős illat, általános ízintenzitás, citrusos íz, gyümölcsös íz, keserű íz, malátás íz, élesztős íz, édes íz, savanyú íz - egy 9 elemű strukturált optimum skálán (just about right, JÁR) végezték a bírálatokat (1=túl gyenge, 5=pont jó, 9=túl erős). A JAR-adatok fontos jellemzője a kétirányúság, mivel az adatfeldolgozásban nemcsak az optimum ponttól való eltérés, hanem az eltérés iránya is lényeges. A tulajdonságonként! értékelés után a tesztelők a termékek globális kedvességére is választ adtak egy 9 elemű strukturált, de folyamatosan növekvő skálán (1=egyáltalán nem, 2=nagyon nem, 3=mérsékelten nem, 4=kissé nem, 5=közömbös, 6=kissé kedvelt, 7=mérsékelten, 8=nagyon kedvelt, 9=mindennél jobban). A penalty analízis módszerét a két skála együttes értékelésére dolgozták ki, amelyet XL-Stat szoftverrel értékeltem. A penalty analízis eredménye alapján megadható, hogy mely érzékszervi tulajdonságok befolyásolják leginkább egy termék érzékszervi globális kedvességét a fogyasztók körében, illetve milyen irányba célszerű megváltoztatni a termékfejlesztések során. Az eredmények alapján a bírálók az erőteljes, friss, gyümölcsös ízvilágot kedvelték, és a Dreher hidegkomlós sör volt magasan a legkedveltebb, míg a többi sört túl keserűnek, jellegtelennek érezték.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Determination of the sensory development directions of beers using the method of penalty analysis
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 1990-2005
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79005/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Sör, Fogyasztói magatartás, Érzékszervi vizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2003-2005. ; ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 11:26
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79216
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet