Determination of the sensory development directions of beers using the method of penalty analysis

Tompos Barbara: Determination of the sensory development directions of beers using the method of penalty analysis. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 2. pp. 2006-2013. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_02_2006-2013.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_02_2006-2013.pdf

Letöltés (341kB)

Absztrakt (kivonat)

In my research, one of the methods of the determination of sensory product development directions is presented, based on the preference for different beers and the sensory characteristics influencing it. Six different beers were tested, four of which are commercially available (Löwenbrau, Staropramen, cold hop Dreher, Soproni), and two of them are made in breweries (lager, cold hop lager). Beers were rated by 63 college students. 37 of them were women, 26 were men, their age being in the range of 18 to 27 years. Sensory preference was evaluated by the consumers (naive panelists) on two different scales. First, the evaluation was carried out by characteristics – color, global odor intensity, citrus odour, fruity scent, bitter odour, malt scent, yeast odour, global flavor intensity, citrus flavor, fruity flavor, bitter taste, malt flavor, yeast flavor, sweet taste, sour taste – on a structured optimum scale (just about right, JAR) of 1 to 9 (1=too weak, 5=exactly right, 9=too strong). An important feature of JAR data is that they are bimodal, since not only the deviation from the optimum point, but also the direction of the deviation is important during data processing. After the evaluation by characteristics, global preference for the products was also provided by testers on a continuously increasing structured scale of 1 to 9 (1=not at all, 2=not very much, 3=moderately not, 4=slightly not, 5=neutral, 6=slightly preferred, 7=moderately preferred, 8=very much preferred, 9=most preferred). The method of penalty analysis has been developed for the combined evaluation of the two scales, and it was carried out by the XL-Stat software. Based on the results of the penalty analysis, it can be determined which sensory properties influence most the global sensory preference for a certain product among consumers, and in what direction it is advisable to change them during product development. Based on the results, judges favored strong, fresh, fruity flavor, and the Dreher cold hop beer was most preferred by far, while the other beers were considered too bitter, unremarkable.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Sörök érzékszervi fejlesztési irányainak meghatározása a penalty analízis módszerével
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 2
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2006-2013
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: https://acta.bibl.u-szeged.hu/79005/
Kulcsszavak: Élelmiszervizsgálat - módszer, Élelmiszerkémia - módszer, Sör, Fogyasztói magatartás, Érzékszervi vizsgálat
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2012-2013. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 11:28
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79217
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet