Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei

Nyitrai Ákos; Gere Attila; Sipos László: Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 3. pp. 2140-2153. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2140-2153.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2140-2153.pdf

Letöltés (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A mesterséges neurális hálózatok rendszere napjainkra egyre inkább a kutatások fókuszába került, melynek eredményeit az ipari gyakorlatok számos helyen alkalmazzák. Sikerességük abban rejlik, hogy képesek az adatokban rejlő komplex kapcsolatok, és az adatokban rejlő mintázatok felismerésére, valamint az ismeretlen minták előrejelzésére is, így segítségükkel érték- és kategória-előrejelzések tehetők meg nagy biztonsággal. A mesterséges neurális hálózatok nagyon hatékony eszközök a nem lineáris trendek adatokon belüli modellezéséhez. Sok esetben ott is jól teljesítenek, ahol a hagyományos statisztikai eszközök nem kielégítő eredményeket mutatnak, vagy nem képesek adott kutatási probléma megoldására. Munkánkban összefoglaljuk a neurális hálózatok működési elvét, felépítését (topológiáját), a hálózatok csoportosítását és alkalmazási lehetőségeit. Külön részben mutatjuk be a felhasználási típusok alapján - predikció, osztályozás, optimalizálás - a legújabb élelmiszertudományi alkalmazásokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges neurális hálózatok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek kifejezetten alkalmassá teszik őket az élelmiszertudományi feladatok megoldására.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Food science applications and international trends of artificial neural networks
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2140-2153
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79006/
Kulcsszavak: Élelmiszertudomány
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 14:01
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79234
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet