Food science applications and international trends of artificial neural networks

Nyitrai Ákos; Gere Attila; Sipos László: Food science applications and international trends of artificial neural networks. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 3. pp. 2154-2163. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2154-2163.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2154-2163.pdf

Letöltés (500kB)

Absztrakt (kivonat)

Recently, research has been focusing increasingly on the system of artificial neural networks, and its results are used in many places by industrial practices. The success of these networks lies in their ability to recognize the complex relationships and patterns in data, as well as to predict unknown samples, thus enabling value and category predictions with high certainty. Artificial neural networks are very efficient tools for modeling non-linear trends within data. In many cases, they perform well where traditional statistical tools provide unsatisfactory results or unable to solve a given research problem. In our work, the operation principle and structure (topol-ogy) of artificial neural networks are summarized, as well as the classification and application possibilities of the networks. The latest food science applications are presented separately, based on the usage type (prediction, classification, optimiza-tion). Results show that artificial neural networks possess many beneficial properties, making them especially suitable for solving food science tasks.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Mesterséges neurális hálózatok élelmiszertudományi alkalmazásai és nemzetközi trendjei
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2154-2163
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79006/
Kulcsszavak: Élelmiszertudomány
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2161-2163. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 14:12
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79235
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet