A kávézacc beltartalmi jellemzőinek vizsgálata klasszikus mérési, ICP-OES és FT-NIR technika alkalmazásával

Kárpáti Zsóka; Benes Eszter Luca; Fodor Marietta: A kávézacc beltartalmi jellemzőinek vizsgálata klasszikus mérési, ICP-OES és FT-NIR technika alkalmazásával. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 3. pp. 2164-2176. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2164-2176.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2164-2176.pdf

Letöltés (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Akávézaccakávéitalkészítéseutánjelentősmennyiségben visszamaradó melléktermék. Hasznosítási lehetőségeivel számos kutatás foglalkozott és bizonyította adott esetben pozitív hatását. Tanulmányunkban a kávézacc talajjavító anyagként történő felhasználhatóságához valamint a zacc alapján történő eredetazonosításhoz végeztünk méréseket. Meghatároztuk a presszó eljárással készült kávéitalok melléktermékeként keletkező zacc pH-értékét, szárazanyag- és vízben oldódó összes sótartalmát. ICPOES technika alkalmazásával mértük a minták ásványi anyag tartalmát. Felvettük a minták FT-NIR spektrumát és a spektrumadatok kemometriai kiértékelésével mintázatfelismerest végeztünk termőhely es szerint.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: Nutritional analysis of coffee dregs for utilization purposes using classical, ICP-OES and FT-NIR techniques ; A kávézacc vizsgálata
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2164-2176
Nyelv: magyar
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79006/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Kávézacc, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Ill. ; összefoglalás magyar nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 14:47
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79236
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet