Nutritional analysis of coffee dregs for utilization purposes using classical, ICP-OES and FT-NIR techniques

Kárpáti Zsóka; Benes Eszter Luca; Fodor Marietta: Nutritional analysis of coffee dregs for utilization purposes using classical, ICP-OES and FT-NIR techniques. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 3. pp. 2178-2183. (2018)

[thumbnail of elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2178-2183.pdf] Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_03_2178-2183.pdf

Letöltés (234kB)

Absztrakt (kivonat)

Coffee dregs are a byproduct left behind in significant amounts after brewing coffee. Several researches have dealt with its utilization possibilities and have proven, in certain cases, its positive effect. In our study, the applicability of coffee dregs as a soil improver was investigated. The pH, dry matter and water-soluble total salt content of coffee dregs, produced as the byproduct of coffee beverages prepared by the espresso method were determined. The mineral content of the samples was measured using the ICP-OES technique. The FT-NIR spectra of the samples were recorded and pattern recognition was carried out according to growing site and preparation method (French Press and Espresso) by the chemometric evaluation of the spectral data.

Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Egyéb cím: A kávézacc beltartalmi jellemzőinek vizsgálata klasszikus mérési, ICP-OES és FT-NIR technika alkalmazásával
Rovatcím: Tudomány = Science
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Élelmiszervizsgálati közlemények
Dátum: 2018
Kötet: 64
Szám: 3
ISSN: 0422-9576
Oldalak: pp. 2178-2183
Nyelv: angol
Kiadó: WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye: Budapest
Befoglaló mű URL: http://acta.bibl.u-szeged.hu/79006/
Kulcsszavak: Élelmiszerkémia - módszer, Élelmiszervizsgálat - módszer, Kávézacc, Élelmiszerbiztonság
Megjegyzések: Bibliogr.: p. 2182-2183. ; összefoglalás angol nyelven
Szakterület: 02. Műszaki és technológiai tudományok
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák
02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék
Feltöltés dátuma: 2023. júl. 10. 14:52
Utolsó módosítás: 2023. aug. 26. 08:14
URI: http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79237
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet