Takács Krisztina; Koppányné Szabó Erika; Jánosi Anna: Előrelépések a gluténkimutatási és mennyiségi meghatározási módszerek fejlesztésében. In: Élelmiszervizsgálati közlemények, (64) 4. pp. 2212-2230. (2018)
Cikk, tanulmány, mű
elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2018_04_2212-2230.pdf Letöltés (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A glutén élelmiszerekből történő kimutatása a cöliákiás betegek védelme érdekében elengedhetetlen, rendkívül fontos vizsgálat. Szükséges, hogy nagy figyelmet szenteljenek a biztonságos gluténmentes diétára, a gluténmentes élelmiszerek ellenőrzésére, és mindehhez egy megbízható mérési módszer álljon rendelkezésre. A glutén és a glutén tartalmú gabonalisztek élelmiszeripari felhasználása széleskörű. Több olyan élelmiszer-készítményben is megjelenhet, ahol a laikus fogyasztó nem is várná. Különböző élelmiszeripari termékekben (pl. húsokban, édességekben) ízés állományjavító anyag lehet, másrészt a gluténmentes élelmiszer véletlenszerűen kontaminálódhat cöliákia-aktív cereáliával betakarítás, szállítás, tárolás vagy feldolgozás során. A glutén vizsgálatára és kimutatására többfajta módszer létezik (többek között mikroszkópos, eletkroforetikus, kromatográfiás, immunológiai illetve DNS-alapú, stb.). A glutén kvantitatív kimutatásának azonban elsősorban fehérje-alapúnak, tehát immunológiai módszernek kell lennie (R5-ELISA) a CODEX STAN 118-1979 szerint [1]. Ha létezik az immunológiai módszerrel azonos érzékenységű és specificitású módszer a nyers és feldolgozott, hőkezelt élelmiszerek kvantitatív mérésére, akkor az is megengedett vizsgálati lehetőség lehet. A témában érdekelt szakemberek folyamatosan arra törekednek, hogy a jelenlegieknél még érzékenyebb, még specifikusabb kimutatási módszereket fejlesszenek ki. Kezdetben a gliadint felismerő ellenanyagok kidolgozása volt a fókuszban, majd a gliadin T-sejt-stimuláló (cöliákiát kiváltó) epitópjait felismerő ellenanyagok fejlesztése került előtérbe. Alternatív és egyben kiegészítő módszerként a legelfogadottabb a DNS-alapú PCR technikával történő kimutatás, mely az expresszálódható fehérjejelenlét kockázatát tudja előrejelezni. A cikk a glutén kimutatási és mennyiségi meghatározási módszereinek fejlesztésében történt előrelépéseket, a módszerekben rejlő nehézségeket, valamint az ezen analtikai vizsgálatokkal kapcsolatos jogszabályozásokat mutatja be.
Mű típusa: | Cikk, tanulmány, mű |
---|---|
Egyéb cím: | Advances in the development of gluten detection and quantitative determination methods |
Rovatcím: | Fókuszban = In Focus |
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: | Élelmiszervizsgálati közlemények |
Dátum: | 2018 |
Kötet: | 64 |
Szám: | 4 |
ISSN: | 0422-9576 |
Oldalak: | pp. 2212-2230 |
Nyelv: | magyar |
Kiadó: | WESSLING Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. |
Kiadás helye: | Budapest |
Befoglaló mű URL: | https://acta.bibl.u-szeged.hu/79007/ |
Kulcsszavak: | Élelmiszervizsgálat - módszer, Glutén, Gluténérzékenység, Cöliákia |
Megjegyzések: | Ill. ; összefoglalás magyar nyelven |
Szakterület: | 02. Műszaki és technológiai tudományok 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák 02. Műszaki és technológiai tudományok > 02.10. Egyéb műszaki tudományok és technológiák > 02.10.02. Élelmiszer és italfélék |
Feltöltés dátuma: | 2023. júl. 10. 15:47 |
Utolsó módosítás: | 2023. aug. 26. 08:14 |
URI: | http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/79244 |
Tétel nézet |